Hajó Magazin

2011. december

X. ISAF, az Év Vitorlázója - 2011
Lenyugözô sokoldalúság
 

4A Nemzetközi Vitorlás Szövetség, az ISAF minden novemberben kitünteti az elmúlt esztendô legjobb férfi és nôi vitorlázóit. Idén a Puerto Ricó-i San Juanban tartották a nagy díjkiosztó ünnepséget. A jelöléshez a 2010. szeptember 1. és 2011. augusztus 31. közötti idôszak eredményeit veszik figyelembe. Tavaly a spanyol Blanca Manchon és az ausztrál Tom Slingsby lettek a kitüntetettek. 2011-re négy nôi és öt férfi jelöltet állítottak. A választás mindkét nemben a legsokoldalúbb vitorlázóra esett.

Magyar Bajnokságok
Átrendezôdés azonos szinten
 

4A Hajó Magazin 195. számában írtunk a magyar vitorlás bajnokságokról, mint jelenségrôl, az esetleg könnyen megszerezhetô bajnoki címekrôl. Kicsit folytatva az elemzést, lássuk fô vonalaiban mi történt a 2011-es bajnokságokon!

Beszélgetés 2011-rôl
Mennénk elôre
 

4Egy év elteltével ismét a fôtitkár, Szoják Balázs véleményét kérdeztük a Magyar Vitorlás Szövetségben végzett munkájáról. Balázs második szezonját töltötte ebben pozícióban, fontos számunkra a véleménye, hogyan látja a sportág helyzetét. Ezért kérdeztük, és ô - szokása szerint - szívesen válaszolt.

Wild Joe újra Máltán
Rolex Middle Sea Race
 

4Jól szerepeltek a magyarok Kastela vizein Laser 4.7 és Laser Radial osztályokban. Népes magyar csapat utazott az Adriára a Split közeli Marina Kastela központtal megrendezett horvát Laser 4.7 és Laser Radial bajnokságra.

a maxik világa
Wild joe
 

4Az elsô magyar hajó a maxi jachtok világában. Ilyen és hasonló jelzôkkel illetik a Wild Joe-t. Nos, az ember arra számít, hogy egy szép kövér luxushajót alkalmassá tettek a versenyzésre. A fotókat látva kissé elbizonytalanodtam a formát illetôen. A látvány pedig meggyôzött az ellenkezôjérôl. Azért maxi, mert elég termetes: 60 láb. De a luxusnak nyoma sincs, ez kérem egy valódi versenyhajó. Minden porcikája ezt a célt szolgálja, egyetlen felesleges - esetleg egyéb célra is használható - csavart sem látni sehol. Nem sokkal a Rolex Middle Sea Race után találkoztunk.

cégbemutató
A Schäfer Yacht 20 éve
 

4Húsz év. Kimondani is sok. Persze elôzmények is voltak. Mi elôször a Hajó Magazin 5. számában írtunk a Schäfer Yacht Kft.-rôl. Majd az évek során sorra mutattuk be az új hajóikat. Idôvel a muhelyek és a gyártmányok is fejlôdtek, a cég kezdett professzionálissá válni. Ennek bizonyítéka az öt éve tartó együttmuködés a francia Sillinger céggel, akik - ahogy ôk fogalmaznak - >nem polgári célú< felhasználóknak gyártják speciális igénybevételre a hajóikat.


Karácsonyi körkép
 

4Néhány közismert magyar hajóipari cég karácsonyi jókívánsága és ajánlata a 2012-es Új Easztendőre.

La Charante Maritime Bahia - Transat 6.50
Új forma diadalmaskodott
 

4A szólóvitorlázók ismét nagyszeru versenyt futottak a kis, hat és félméteres hajókkal a két szakaszból álló transzatlanti meneten. Most a 18. alkalommal küzdöttek meg egymással és az Atlanti-óceánnal a vitorlázók. A magyarok számára minden bizonnyal ez lehetne a legfontosabb óceáni verseny, mert mindegyik közül a legolcsóbb.

Volvo Ocean Race 2011-2012 - 2. rész
Klasszikus VOR futam
 

4Végre nekivágtak! Lapzártánkkor még az Atlanti-óceán déli felén száguldott a földkerülô mezônyébôl a négy, még versenyben lévô hajó. Ketten az elsô napokban kiestek, így az amúgy is kis létszámú versenyflotta Fokvárosig a kétharmadára csökkent. Majd az Atlanti-óceánra érve az idôjárás miatt kényszeru elsô, döntô taktikai irányválasztás után néhány nappal már csak ketten maradtak szoros küzdelemben a szakaszgyôzelemért. Mégis volt és maradt mit figyelni, maradt min izgulni ezen az elsô, klasszikus Alicante-Fokváros szakaszon.

America's Cup
world series - San Diego
 

4Az idén megszületett, az America's Cupot felvezetô, arra alapos felkészülést nyújtó versenysorozat harmadik állomását az Egyesült Államokban, San Diego vizein rendezték meg a már megszokott felhajtással, parti nézôsereggel, televíziós közvetítésekkel. A verseny fô elemein: a match race-en és a záró flottafutamon eddig nem látott kettôs siker született az Oracle Racing Spithill csapatnak köszönhetôen.

Audi TP52 világbajnokság
Duplázás
 

4Az Audi MedCup utolsó futama után - immár hagyományosan - egy hónapon belül megrendezik az osztály világbajnokságát. Negyedik éve ez a szokás, és úgy tunik ezt a játékot a Quantum Racingnek találták ki. Az amerikai hajó 2008 után újra duplázott, vagyis az Audi MedCup sorozat után a világbajnokságot is megnyerte.

Hajóbemutató
Jeanneau NC 9
 

4A francia óriáscég új koncepciójának elsô képviselôje - az NC 11 - tavaly télen mutatkozott be. Ez a 35 láb hosszú, gyors cirkáló valóban újat hozott a középkategóriában. Ezt sok szép és elismerô írással honorálta a szaksajtó. Nos, most megérkezett a 30 láb hosszú kishúga, az NC 9 is, amely ugyancsak ambiciózus macskának ígérkezik.

Autóbemutató
Peugeot 508 GT 2.2 HDi
 

4Hosszas gondolkodás nélkül is kijelenthetem, hogy kategóriájában a Peugeot 508 GT az egyik legjobb tesztautó, amit pályafutásom során vezettem. (Ha jobban végiggondolom a dolgot - akkor is.) Nyilván vannak hibái, mint szinte minden kocsinak, de összességében egy nagyon jól összerakott, kényelmes, pofás külsôvel rendelkezô francia oroszlán. és Laser Radial bajnokságra.

Korábbi számaink