Hajó Magazin

2012. november

Repülô Hollandi világbajnokság

Újra Aranyérem

 

4Már megszoktuk, az FD-versenyek forgatókönyve nem sokat változik: Majhtényi Szabolcs és Domokos András elindul a nagy világversenyeken és gyôz… Nem volt ez másként idén sem, tavasszal Spanyolországban az Európa-bajnokságon végeztek az élen, ôsszel pedig Amerikában a világbajnokságot nyerték meg. Az viszont újdonság, hogy a világbajnok tudósítson a versenyrôl! A következôkben Majthényi Szabolcs helyszíni beszámolóját olvashatják..

Egy tucat történet

TBS Nagydíj

 

4A tizenkettedik verseny meghozta a régóta várt nevezési kedvet, 32 hajó jelentkezett a versenyre. Az idô jó volt, többnyire a szélre sem lehet panasz… Többnyire, mert a vezetô hajók befutója elôtt szinte megállt.

MVM SE Laser tábor

Ilyenbôl több kellene…

 

4Azon kevés klubok egyike az MVM, ahová – egy-egy esemény kapcsán – rendszeresen invitálnak. Ha módomban áll el is megyek. Két okból. Egy: itt általában jól érzem magam, figyelnek rám és mindenkire, legyen az versenyzô vagy közremûködô. Kettô: mindig olyan eseményre hívtak, amire érdemes volt idôt szánni. A Laser clinic esetében hosszasan vacilláltam, de végül is – miért ne alapon – csak megnéztem mi történik. Hát… Kár lett volna kihagyni!

Macskalábnyomok egy hajó oldalán

A Garfield program

 

4A keszthelyi J 24-es bajnokságon találkoztam elôször a macskás hajóval. Micsoda marhaság ez megint? Garfild a vitorlán, macskalábnyomok a hajó oldalán… Ja persze, ez a Rozsda – aki nem tudná: Nagy R. Attila – újabb hóbortja. Nem is tulajdonítottam jelentôséget a dolognak, de azért furdalt a kíváncsiság. Milyen lelki törés kell, ahhoz, hogy egy felnôtt ember rajzfilmfigurát fessen a hajójára? Ha ôszinte akarok lenni, ez azért infantilis… De kiderült, hogy nem az. Nagyon is komoly ügyet szolgál. .

A történelem szele

Verseny a Wight-sziget körül

 

4Errôl a versenyrôl elsôsorban a története miatt érdemes megemlékezni. Persze az sem elhenyagolható szempont, hogy az Egyesült Királyságban ez a legíresebb regatta, világszerte ezen a versenyen áll rajthoz a legtöbb hajó. És persze ez a legrégebbi vitorlásverseny a világon: 1826 óta rendezik!.

Gál András Levente

Vitorlás arckép

 

4Egy elnök – akár éppen komoly tisztséget tölt be a közigazgatásban, akár csak magabiztosan mozog a gazdasági és politikai élet meghatározó szereplôinek társaságában – általában amolyan »elefántcsont tornyos« valaki… Elfoglalt, idôt kell kérni a titkárságtól egy találkozáshoz, kívülálló. Nem is látjuk, csak zakóban, ami – azért valljuk meg – nem az alapruházata egy vitorlázónak. De kell a Magyar Vitorlás Szövetség elnökének, mert ért olyan dolgokhoz és ügyekhez, amelyeket a parton kell elintézni. Ilyenek az elnökök. Kivéve, ha tényleg vitorlázó….

Vendée Globe, 2012–13

Hetedszer a legkeményebbek

 

4A feladat négyévente ugyanaz: Franciaországból, Le Sables d’Olonne-ból indulva és ugyanoda visszaérkezve a Föld megkerülése a klipperek útján, nyugatról keletre, a Jóreménység-foknál és a Horn-foknál elhajózva külsô segítség igénybevétele nélkül. Lehet, elcsépelt a mondás, de ez valóban a »vitorlázók Everestje«, a legnagyobb kihívás, a legnehezebben teljesíthetô feladat. Ezúttal hetedik alkalommal rajtol a Vendée Globe.

Vendée Globe, 2012–13

Fa Nándorral a verseny elôtt

 

4Fa Nándorral mindig öröm beszélgetni, most sincs ez másként. A téma négyévente október táján mi más lehetne, mint a Vendée Globe. Nándi természetesen az idei szóló földkerülôt is kiemelt figyelemmel kíséri. Ismeri a versenyzôket, a hajókat és mindent, ami a versennyel kapcsolatos.

RC44 bajnoki sorozat és világbajnokság

Biztos fejlôdés

 

4Korábbi (márciusi és júliusi) számainkban már részletesen írtunk a TP 52-es Audi MedCup elhalása után az egytestû vitorlás hajók világában a legjelentôsebb one design sorozattá elôlépô RC44-es idei bajnokságáról. Szabályairól, körülményeirôl, a résztvevô csapatokról, és az ötfordulós versenynaptár elsô három eseményérôl. A Magyarországon, a Pauger Carbon mûhelyében készülô hajók 2012-es versenysorozata ezután a Marstrand-szigeten folytatódott, és Rovinjban a világbajnoksággal zárult.

Autóbemutató: Peugeot 508RXH

Hibrid francia módra

 

4Az élet naposabbik oldalán élô francia tervezôktôl megszokhattuk, hogy egy kicsit más szemmel látják a világot. A hibridhajtást specialitásukkal, a dízelmotorral képzelték el, és nem csak álmodoztak róla, hanem forradalmi újdonságként piacra is dobták legjobb autójuk, az 508 SW lemezeibe csomagolva.


VIII. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság

 

4Télen senki sem jelentkezett az MVSz pályázatára, hogy megrendezze az idei tengeri bajnokságot. Sokáig úgy tûnt, hogy véget ér egy hagyomány. Kár lett volna abbahagyni! Így gondolta ezt Molnár Csaba, a Sail-ing Kft. vezetôje is, aki tizedik alkalommal rendezte a Sail-ing Business Cupot. Ennek sikerén felbuzdulva vállalta a bajnokság megrendezését.

Korábbi számaink