Hajó Magazin

2012. január

Perth - 2011, magyarok a világbajnokságon .

Csodák nincsenek

 

4Legutóbb a weymouth-i olimpiai tesztverseny kapcsán kérdeztük, hogy hol tartanak a vitorlázók a felkészülésben. Most, a perth-i ISAF világbajnokság után ez már nem is kérdés, a magyar olimpiai aspiránsokról gyakorlatilag minden kiderült. Különösebb meglepetés nem ért senkit, erre lehetett számítani. Detre Dia, Berecz Zsombor és Gádorfalvi Áron ott lesz az olimpián, és Pál Gasztonnak lehet még erre esélye.

Perth - 2011, isaf világbajnokság .

Papírforma

 

4Az olimpiai osztályokban az elmúlt három év legfontosabb versenye volt. Nem csak pusztán egy világbajnokság, sokkal inkább az elsô és fô olimpiai kvalifikációs lehetôség. A verseny, ahol eldôlt a londoni olimpia vitorlás résztvevôi háromnegyedének kiléte. Jövôre még minden osztály világbajnokságán lesz néhány megszerezhetô maradék indulási jog, de azok, akik beleszólhatnak majd az olimpiai helyezésekbe már mind elnyerték belépôjüket itt Perth-ben.

Volvo Ocean Race 2011-2012 - 3. rész

Van az a pénz.

 

4Ahogy mondani szokták: "van az a pénz". Ha kalózok vizein át, hát akkor ott. Majd megoldjuk, hogy a veszélyt elkerüljük, de lesz verseny és a szuper hajók látványosan berohannak majd Abu Dhabi kikötôjébe. Földkerülés közben, kis titkos kerülôvel, olykor teherhajón szállítva, de a végén csinnadrattával és száguldva.

Trophée Jules Verne

Szélte-hossza

 

4A Föld méretei nem változnak, mégis egyre kisebbnek tűnik. Loďck Peyron és csapata a Banque Populaire maxi trimaránnal a már amúgy is hihetetlenül rövid vitorlás földkerülô rekord megdöntésébe fogtak 2011. november 11-én. Lapzártakor a Csendes-óceánon vitorlázva az elônyük bô három nap, vagy távolságban számítva közel kétezer tengeri mérföld a csúcstartó Groupama 2010-es menetéhez képest.

Az is szokatlan, hogy létezik.

MVM ifjúsági program

 

4Amikor mi voltunk gyerekek nem az számított, hogy a szüleinknek tellett-e a sportolásunkra. Olyan - sok szempontból persze hibás - társadalmi struktúra működött a hetvenes években, amelyben fontosabb volt a tehetség, mint a pénz. Majd bô két évtizede a rendszer nagyot változott. Kivételek persze ma is vannak, ne akarom azt állítani, hogy mostanában csak a pénz beszél, de sok olyan gyerekkel találkozni, akiknek nem tudják a szülei finanszírozni az élsporttal járó költségeket. Ezen az állapoton kíván változtatni egy nagyvállalat, az MVM ZRt. vitorlásegyesülete. Mi pedig reménykedünk, hogy sikerül.

Hajóbemutató

Elan 380

 

4A szlovén cég 1945 óta az Alpok lábánál Begunjében működik. Vitorlázórepülôket, sportfelszereléseket és kerékpárokat gyárt a legmagasabb minôségben. A 12 fôs szövetkezetként induló vállalkozás mára évente háromszáz vitorlás és ötven motoros hajót is gyárt. Hazánkban 15 éve a Style Jacht forgalmazza az Elan hajóit.

Hajóbemutató

Milyen hajót szeretnék? - 3.

 

4Korábbi számainkban kicsit elrugaszkodtam a valóságtól, és a verseny - de legalábbis a sportosabb - hajók világába tettem kirándulást. Ideje, hogy visszatérjek a földre vagy inkább a hazai vizekre, és körülnézzek az ismert gyártók széria termékei között. Talán sokak számára meglepetést okozhat a hír, miszerint nagyot változott a világ az elmúlt tíz évben. Manapság jó hajókat gyártanak!

Hajóvezetés

Élvezzük az erôs szelet!

 

4A Kékszalag kapcsán volt szó róla, hogy a vitorlázók nem is kis hányada erôs szélben nem tud - sokan gyengében sem - hajót vezetni. Van megoldás a problémára: meg kell tanulni. Így igaz, de honnan? Nem találtam olyan irodalmat, ahol ezt megfelelôen leírnák. Ezért vettem a bátorságot és összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat. A következôkben ezt olvashatják. .

Autóbemutató

Volvo XC70 D5 Ocean Race

 

4Négy modellt is kínál a gyártó a Volvo Ocean Race Edition sorozatból: a V60, V70, XC60 és XC70 rendelhetô a különleges felszereltséggel. Mind a négy autó kombi, de az XC-széria összkerék hajtású és a karosszériáját megemelték, hogy terepen se legyen gonban. Most a nagyobbik szabadidô autót - teli extrákkal - fogtuk vallatóra.

Hajóbemutató

Jeanneau Leader 9

 

4Nemrég írtunk az NC 9-es cirkálóról, amely méretei ellenére igen ambiciózus tervekkel lépett a piacra. Nos, a Leader 9 az inverze az NC 9-nek. Míg az egy kicsinyített cirkáló, addig a Leader 9-es egy jól megtermett, valódi sporthajó.

Korábbi számaink