Hajó Magazin

2012. február

Perth - 2011, magyarok a világbajnokságon .

Gádorfalvi Áron

 

4Gádorfalvi Áron a világbajnokságot követôen még pár napot a családjával Ausztráliában töltött, így ôt csak január elsô napjaiban kérdezhettem perth-i tapasztalatairól. Sikerült a kituzött célját elérnie, ott lehet az 5. (azaz ÖTÖDIK!) olimpiáján. Hogy ez mekkora teljesítmény, azt a világon is csak kevesen tudják, Magyarországon pedig mindössze tíz sportoló.

Napier, Új Zéland

Optimist Világbajnokság - 2011

 

4Napier kevesek számára mond valamit. Ez egy kisváros Új-Zéland keleti partján, a sziget közepén, Wellingtontól úgy 320 kilométerre északra fekszik. Mindentôl messze van, Európától, Amerikától és Ázsiától is. Ide csak azok utaznak, akik esélyét érzik egy jó szereplésnek, vagy muszáj, mint Perth-be az ISAF (kvalifikációs) vb miatt. A 49 nemzet egyben azt is jelenti, hogy a legerôsebb csapatok és versenyzôk voltak jelen. Ebben a társaságban - 220 induló - a 33. hely, 9. európaiként kiemelkedô eredmény.

Interjú a fôtitkárral

Olimpia elôtt

 

4Szoják Balázzsal egyszeru a dolgom: kérdezni sem kell - és válaszol. Eltelt egy szezon, errôl nyilván beszélni kell, és persze tudja mit kérdezhetek hat hónappal az olimpia elôtt. Szóval egy szokásos interjúnak indult, majd egyikünk sem állhatta meg, elkezdtünk vitatkozni. Ez a részemrôl talán udvariatlan gesztus volt, de Balázs vette a lapot. Így talán a szokottnál is hosszabbra nyúlt a beszélgetés.

Perth, 2011 A szövetségi kapitány szemével

Litkey Árpád

 
4Litkey Árpád, szövetségi kapitány nincs könnyu helyzetben. A mai eredmények - vagy erdeménytelenség - nem az ô munkáját minôsítik, de sokan mégis rajta kérik számon. Tudta ezt akkor is amikor a tavaly július elsejével elvállalta a feladatot. A vitorlázásban csak hosszú távon szabad tervezni. Litkey munkáját jogosan majd négy, de inkább nyolc év múlva lehet kritizálni. Vitatkozni lehet vele, segíteni ôt pedig kell is, annak érdekében, hogy a következô olimpiákra nagyobb és eredményesebb magyar csapat utazhasson.

180 nap a londoni olimpiai játékokig

Érdekes számok az olimpiákról

 

4Miközben azt kerestem, hogy a magyar sportolók közül ki járt öt vagy több olimpián, sok érdekes adatra bukkantam. Ebbôl néhányat most megosztok az olvasókkal.

Volvo Ocean Race 2011-2012 - 4. rész .

Csiki-csuki

 

4Karácsony elôtt a hajók a virtuális világban sejtelmes füstöt eregetve eltuntek a világ szeme és a szomáliai kalózok elôl. Ott szakadt meg a lapzárta miatt a beszámolónk is. Azóta, január elején teljesítettek egy szakaszt befejezô sprintet, egy kikötôi futamot Abu Dhabiban, majd egy újabb százhúsz mérföldes szakaszkezdô vágtát. Aztán újra köd elôttem, köd utánam.

Trophée Jules Verne: 26,5 csomós átlag!

Új rekord!

 

4Január 6-án éjfél elôtt háromnegyed órával ért célba a Maxi Banque Populaire V. óriás trimarán. Loick Peyron és csapata a Föld körülvitorlázásának rekordidejét 45 nap, 13 óra, 42 perc, 53 másodpercre változtatta. A 29 002 tengeri mérföldes utat 26,51 csomós (49,1 km/óra) átlagsebességgel teljesítették! A csúcsidôt újabb 2 nap 18 órával faragták rövidebbre és útjukon megdöntötték a szakaszrekordokat is.

67. Rolex Sydney Hobart - 2011ó

A zebrába bújt fekete ló esete

 

4A déli félteke legendás karácsonyi versenyén december 25-én ezúttal 78 csapat rajtolt. A meteorológiai elôrejelzés a kezdeti ijesztés után a rajt elôtti napokban már az általában szokásosnál békésebb idôjárást ígért. Az abszolút elsôséget is legtöbben akár elôre kiadták volna az ötszörös gyôztes Wild Oats XI-nek, hiszen még a legközelebbi várható riválisa is egyértelmuen lassabb hajó volt. Tehát akkor egy eseménytelen, unalmas, hétköznapi futam lett? Nem. A 628 tengeri mérföldes Sydney Hobart soha nem lehet érdektelen. Ezért a déli félteke leghíresebb offshore versenye.

World Match Racing Tour 2011

Újra brit a világbajnok

 

4Amióta az America's Cup a katamaránok kizárólagos terepévé vált, az egytestu hajókkal futott párosversenyzés világának élére az ISAF, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség által világbajnokságnak elismert versenysorozat, a World Match Racing Tour került. 2011-ben összesen 1,75 millió dollárnyi pénzdíjat osztottak az idén is még kilenc eseménybôl álló, a tervek szerint 2013-ban új helyszínekkel bôvülô sorozaton.

HajóBemutató

Scholtz 34+2

 
4A hazai vizek talán legismertebb - de mindenképp a legelterjedtebb - típusai a Style Jacht nevéhez fuzôdnek. Ilyen a negyedszázados múltra visszatekintô Sudár és annak versenyváltozata a Regatta. Tizenöt éve mutatták be a 22-est, amelynek elôbb a verseny, majd annak sikere okán a túra 22-es változata is piacra került. Amikor a kereslet a nagyobb hajók felé tolódott, megjelent a 32 lábas >nagy< Scholtz, amit a most bemutatásra kerülô 34+2-es követett.

Autóbemutató

Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.0 JTD TI

 

4Az idén 102 éves lombardiai autógyár már sok szép Alfával örvendeztette meg a világot, de nekem ez a 159 sportkombi az egyik kedvencem. Nagyon egyben van, szép kívülrôl, szép belülrôl, eszméletlen kényelmes és még megy is. Ráadásul nem is akárhogy!

Hajóbemutató: Cobalt 230WSS

A "vörös ördög" - ami lehet akár fekete is.

 

4Cobalt Boats - Kompromise Nothing. Ez az ameriakai hajóépítô szlogenje. A WSS - Water Sports Series - pedig, ha lehet, még a többi Cobalt modellhez képest is >kompromisszummentesebb

Korábbi számaink