Hajó Magazin

2012. április

MOB Magyar Fair Play díj

Vitorlázók kitüntetése

 

4Fair play díj, Életmu kategória - Diploma:
Erdélyi Béla

Fair play díj, Magyar csapat - Az életmentésért:
Nemecsek csapata

Versenykiírás

Balaton Maraton

 

4Legutóbbi azt kérdeztük, legyen-e Balaton Maraton. A következôkben pedig a verseny kiírását olvashatják.

Tehát lesz.

Mentsük meg a Balatont!

Jó, de mitől?

 

4Most éppen a kiszáradástól. (Máskor a partvidékét az áradástól.) Sokan állítják, hogy vízpótlásra van szüksége a tónak. Mások pedig azon az állásponton vannak, hogy azzal tönkre tennénk a tavat.

Akkor kinek van igaza?Kérdezzük a tudósokat.

De hát éppen azt tettük, mindkét álláspontot a szakma avatott szakértôi javasolják!

mvsz: Idô elôtti tisztújítás

A Festetics program kapcsán.

 

4Régóta hallani, hogy az MVSz elnöksége nem jól muködik. Tagjai közül többen hónapok óta, vannak akik évek, sôt, akadnak akik talán sosem voltak elnökségi ülésen. Mások a szakértelmet vitatják. Problémát jelent, hogy aki megígérte nem hoz szponzorpénzt. Mégsem ezért borult ki a bili. Hanem azért, mert egy új csapat, egy új programmal állt elô. Ez a mára már ismertté vált Festetics Program. A jelenlegi elnökség jelentôs része - együtt az elnökkel - pedig megtette azt a szívességet, hogy félreállt. A kocka - szokták mondani - el van vetve. Két kérdés maradt mindössze. 1. A tagság is azt gondolja, hogy ôk kellenek? 2. Jó lesz ez a magyar vitorlázásnak? Az elsôre a válasz hamarosan kiderül.

(x)
viharos piaci helyzet

Sikeres Budapest Boat Show

 

4Négy kiállítás zárta be kapuit 2012. március 6-án este a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A Budapest Boat Show és a vele egy idôben megrendezett Utazás kiállítás, Karaván Szalon és Port.hu Bringaexpo idén is nagy érdeklôdés mellett zajlott, amelyen mintegy ötvenezer látogatót regisztráltak a négy nap alatt.

a Volvo ocean race negyedik állomása

Auckland

4Auckland City kereskedelmi és kulturális központ, soknemzetiségu lakossággal, az ország legnagyobb városa, az északi-szigeten a Hauraki-öböl partján helyezkedik el.
A Hauraki-öböl mindenki számára, akit a vitorlázás - ha minimálisan is - de érdekel, ismerôsen cseng. Itt rendezték ugyanis az America's Cup 2000. és 2003. évi versenyeit.
A vitorlák városának is nevezik. Tengerpartjáról, kikötôirôl és parkjairól híres. A Mercer-féle életminôség-vizsgálat a várost a világon a negyedik helyre teszi. Ehhez a sokszínu kultúra mellett hozzájárul a kedvezô fekvése, kellemes éghajlata, tiszta levegôje, az oktatási intézmények és munkahelyek széles választéka, a számos pihenési és kikapcsolódási lehetôség.

Volvo Ocean Race 2011-2012 - 6. rész

Végig egymás nyakán.

 

4A verseny egyik legszorosabb befutóját produkálta a húsz évnyi szünet után az új-zélandi Aucklandbe visszatérô hathajós földkerülô mezôny a negyedik óceáni szakasz végén. A Groupama ugyan magabiztosan gyôzött, ám a többiek húsz és fél nappal a rajt után egymáshoz képest két órán belül befutottak úgy, hogy eközben a Telefónicát és a Campert mindössze 93 másodperc választotta el a célban.

Hajóvezetés

Élvezzük a középszelet!

 

4A Hajó Magazin januári számában az erôsszeles hajóvezetésrôl volt szó, amely kellô gyakorlattal - minden esetleges veszélyével együtt - nagyon élvezetes lehet. Legutóbb, a 200. számban elmélkedtem a gyengeszeles vitorlázás szeszélyes világáról. Két külön világ és mindkettôhöz másképp kell hozzáállni, ha érteni és okosan kihasználni akarjuk a lehetôségeinket. A közepes szél más. Az maga a tiszta vitorlázás, amiért szeretjük, amikor a legjobb a vízen lenni, mert az egész világmindenség azt akarja, hogy repüljünk.

Hajóbemutató

Milyen hajót szeretnék? - 5.

 

4Elérkeztünk a negyvenlábasok birodalmába. Nekem úgy tunik, hogy minél nagyobb hajókról beszélünk, annál nagyobb feladat, hogy a megfelelôt válasszuk. És nekem még sokkal könnyebb dolgom van, mert a töprengés végeztével nem kell egy fontos, de korántsem elhanyagolható procedúrát megcsinálnom, nem állítok ki egy átutalást.

Hajóbemutató: Hunter 330

Coco Chanel vitorlával

 

4A cím ötlete ezúttal szívbéli barátnémtól, Zsuzsannától származik. Arra kértem tanácsot, vajon mivel lehetne kellôképpen képszeruen jellemezni, hasonlattal alátámasztani az örök divatot. Nos, ezt az ötletet kaptam, a hölgyek nyilván visszaigazolják, az urak pedig velem együtt látatlanban elhiszik, hogy így van.

Autóbemutató

Astra Sports Tourer

 

4Amikor ötéves voltam egy tuzpiros Opel Rekord C típusú kocsink volt. Mindenki a csodájára járt, gyönyöru króm szegélyek voltak rajta, hosszú orrával kicsit hasonlított egy Chargerre. Rengeteg helyre mentünk vele, borzasztó sok kilométert vezetett le vele apám, de hosszú évek után is ugyanolyan megbízhatóan vitt bennünket A-ból B-be. Emlékszem, a rokonságtól mindig megkaptuk: - Opel, sose kop el! És valóban, azt hiszem 25 éves korában adtunk túl rajta, akkor sem azért, mert tönkrement.

Hajóbemutató: Fairline 50 GT

Héttenger ördöge

 

4Persze a cím ismételten - mint oly sokszor nálam - csalóka. Hisz akárhonnan is nézzük, az ördöghöz mindig negatív, csúf képzeteket társítunk. Márpedig aki csak egy pillantást is vet a Fairline legújabb modelljére, annak sok minden eszébe juthat, csak éppen a csúfság nem.

Korábbi számaink