Hajó Magazin

2012. május

Vadnai Benjamin Laser 4.7 világbajnok

Sok apróság is kell a sikerhez...

 

4Vadnai Benjamin, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzôje április 7-én hároméves Laser 4.7-es pályafutását koronázta meg Buenos Airesben, amikor fölényesen megnyerte osztálya világbajnokságát. Ezzel a magyar vitorlássport elsô utánpótlás világbajnoki címét szerezte. Rajta kívül is csupán - Majthányi Szabolcs és Domokos András - felnôtt páros büszkélkedhet világbajoki címmel.

Majthényi Szabolcs - Domokos András

Tucat

 

4Április 6-án a spanyolországi Alteában befejezôdött a 2012. évi Repülô Hollandi Európa-bajnokság. A gyôztes - ismét - Majthényi Szabolcs és Domokos András lettek. Ez a negyedik Európa-bajnoki aranyérmük. Van még hozzá nekik nyolc világbajnoki. Az összesen annyi mint: egy tucat! Az évezred tizenkettedik évében megnyerték tizenkettedik világ- vagy Európa-bajnoki aranyukat. Nálunk kérem ilyenek a tucatvitorlázók!

Bajnokok Bajnoksága - 2011

Micro Magic hajókkal

 

4A verseny célja, hogy a Magyar Bajnoki címet szerzett vitorlázók egyenlô feltételek mellett, azonos hajóosztályban is megmérettessenek, és kiderüljön, hogy bajnokok között ki a legjobb. Erre a célra egyszeruen nem létezik megfelelô hajótípus. Gondoltuk eddig.

90 nap a londoni olimpiai játékokig

VB után, vb-k elôtt

 

4Az idei versenyszezon Európában is kezdetét vette. A spanyolországi Cádiz adott othont az olimpiai szörfösök világbajnokságának, míg a számunkra is fontos Finn, valamint a Laser Standard és Radial osztály világbajnoksága csak ezután következik. A Laser vb-t a Balti-tengeren, május elején rendezik, míg a Finn Gold Cupra - a finnesek tradicionálisan így nevezik a világbajnokságot - május 13. és 18. között Falmouth-ban kerül sor.

Nyugodtan készülhet az ötödikre

Gádorfalvi egyre jobb formában

 

4Áronnal a számára sikeres cádizi vb után beszélgettünk. Nem volt maradéktalanul elégedett a teljesítményével, azt érezte, hogy - a jó helyezése ellenére - több van benne. Ennek persze nincs különösebb jelentôsége, talán csak annyi, hogy a nagy elôadásig hátralévô idôt jól fogja felhasználni. Érzi a lehetôséget és meg akarja mutatni, hogy képes fejlôdni
és elôrelépni. (Ezt igazolandó, a lapzárta utáni hyeres-i világkupa versenyen tizedik helyen végzett! Errôl a következô számban bôvebben is írunk.)

mvsz: Idô elôtti tisztújítás

Wossala György távozott

 

4Választás. Az elmúlt évtized(ek) történéseit látva, már maga a szó is ellentmondások sorát hordja magában. És akkor még finoman fogalmaztunk. Ellenségeskedésnek is fordíthatnánk, ha a nagypolitikáról lenne szó. A helyi választások többségére ez nem igaz. És bebizonyosodott, hogy a sportági választások esetében sem kell így legyen. A Magyar Vitorlás Szövetség elnökét és Elnökségét meglehetôsen - és meglepôen - egységes szavazással választották meg a küldöttek. Az Elnökség tagjainak többsége a lehetséges szavazatok háromnegyedét tudhatja magáénak. Wossala György viszont 23 év után kénytelen távozni az Elnökségbôl.

Az olimpia fényében és árnyékában

ISAF World Cup Series

 

4A Világkupa szezonok decemberben a nagy ausztráliai, melbourne-i versennyel kezdôdnek, tehát most a 2011-2012-es szezonban vagyunk, a harmadik verseny után. A sorozat elismert minden olimpiai hajóosztályban, a világbajnokságok mellett az itt elért eredményeknek van a legnagyobb presztízse. Ám az olimpia mindent felülmúl, és ez a Világkupa versenyekre is kihat.

A Volvo Ocean Race ötödik állomása

Itajai

4Itajaí nem egy nagy hely a maga 300 km2 területével, amelynek mindössze egyötöde városias szerkezetu, a többi valójában falu. A városban és a környékén hatalmas területen érintetlen és védett a természet. 172 ezren lakják, a népsuruség - inkább népritkaság - nagyon alacsony, egy négyzetkilométerre még hatszáz fô sem jut. Kereskedôváros, a kikötôk a legnagyobb munkaadók.

Volvo Ocean Race 2011-2012 - 7. rész

Respekt

 

4Én is itt vagyok - mondta csendesen az óceán, és a maga módján tulajdonképpen szelíden, figyelmeztetôn megpaskolta a földkerülô mezônyt. Nagyon durván, életveszélyesen nem bántott senkit, csak jelezte, hogy ha akar, ô dönt. Megírva még nincsen, de szinte bizonyos, hogy Neptun elintézett egy-két módosítást a hajók osztályelôírásán a következô versenyre. Azt üzeni, hogy ide erôsebb cucc kell...

Hajóbemutató

Pici mágia - Modellvitorlás

 

4Létezik egy hajóosztály, amelyik Magyarországon is villámgyorsan igen népszeru lett. Tréler nélkül szállítható, vízre tételhez nincs szükség darura, gyorsan felszerelhetô, jók a versenyeik, nem kell a mancsaftokra várni, és nem utolsó sorban olcsó. Ez a Micro Magic, amely egy rádió-távirányítású modellvitorlás. Sok tekintetben igazi One Design, de részleteiben szabad utat ad a fejlesztéseknek.

Hajóbemutató

Beneteau 48 Oceanis

 

4A sajtó számára a Beneteau teszt hetet rendezett La Ciotatban a hajókiállítás elôtt. Mivel már a második télen dolgozom ott, és még nem vitorláztam azon a vízen, kényszert éreztem, hogy részt vegyek. Így ez nem egy klasszikus hajóbemutató, sokkal inkább egy szimpla vitorlázás a tengeren, úgyhogy aki ilyenre számít, jobban teszi, ha most továbblapoz. Na és a Beneteau-sok is, mert nem fogom dicsérni azt ami nem jó. Szerencsére ilyen nem nagyon akadt.

Autóbemutató

Audi Q3 2.0 TDI quattro

 

4Ez az elsô Audi, amely Spanyolországban készül, de ettôl nem kell megrémülni, az autó ugyanúgy van összerakva, mintha Ingolstadtban, vagy Gyôrben gyártották volna. A tervek szerint évente 100 ezer Audi Q3-as gördül le a futószalagról a három muszakos martorelli üzemben, ahol eddig csak Seatot gyártottak.

Hajóbemutató

Csillag született

 

4Különös álmom volt. Szendergésemben Puzsér Róbert voltam, mint egy képzeletbéli Hajó Csillag Születik zsuritagja. Ültem békésen a fényárban úszó stúdióban a közepesen elegáns zakómban, a 60-as évek legendás Ifiparkjában kötelezôen viselendô nyakkendômmel, és tejes nyugalomban vártam a remegô lábú próbálkozókat.

Korábbi számaink