Hajó Magazin

2012. július

30 nap a londoni olimpiai játékokig

Utolsó okoskodás

 

4Utolsó. Mármint az olimpia elôtt. A Skandia Sail for Gold a játékok elôtti utolsó teljes értéku világkupa verseny volt, ráadásul ugyanazokon a vizeken, ahol kevesebb mint egy hónap múlva eldördülnek a startpisztolyok. Késôbb rendezték még a Kieli Hetet, a világkupa-sorozat záró eseményét, ám arra most végképp nem volt érdemes figyelni, hiszen oda az olimpikonok többsége már be sem nevezett. Ilyenkor ôk inkább az olimpiai vizeken edzenek és nem érdekli ôket a világkupa.

Generali Biztosítási, Bankár és Volvo Lízing kupa

Rekord nevezés

4Lehóczky Gábor és Feyér Zoltán emlékére

Rekord méretu mezôny gyult össze június 9-én és 10-én Balatonkenesén, hogy a legnagyobb hagyománnyal rendelkezô szakági regattán, az immáron 16. alkalommal megrendezett Generali Bankár és Biztosítási, valamint a Volvo Lízing Kupán, egy jó versenyen, egy jót vitorlázzon.
.

TVSK Kupa: harmincadik kiadás

Pünkösdi Ragatta

 

4Harmincéves a TVSK Kupa, amit késôbb TVSK-Dataware Kupának hívtak, manapság pedig Pünkösdi Regattának emlegetjük. Az elôzmények azonban jóval régebbre nyúlnak vissza. Két történelmi teória közül is válogathatunk, az egyik szerint a kezdet a '20-as években már megrendezett Forgách Balázs-vándordíj lehetett. A másik álláspont szerint az elsô alkalommal 1946-ban kiírt Földvár-Keszthely túraverseny volt az elôzmény.

Kékszalag előtt Fehér...

Készülôdés jegyében

 

4A Kékszalag elôtti utolsó megmérettetés. Mindenki készül, javít, alakít, vitorlát tesztel, csapatot épít. A kele ti medencét megkerülô verseny, a Fehérszalag kiváló alkalom erre. Amikor ezeket a sorokat írom már csak 16 nap van a Kékszalag rajtjáig.

Rolex Volcano Race és Giraglia Rolex Cup

Wild Joe szezonkezdet

 

4A muszaki fejlesztésekkel és edzésekkel töltött téli felkészülési idô után a Wild Joe számára az elsô valódi megmérettetést a Rolex Volcano Race jelentette. A három szakaszra bontott regattán nagy reményekkel indult a magyar csapat és az elsô két szakaszon javuló tendenciával eddig csak remélt eredményeket ért el. Sajnos a harmadik szakaszon azonban a technika közbeszólt és a Wild Joe kénytelen volt a futamot feladni.

60. Rolex Giraglia Cup

Belülrôl

 

4A legnagyobb földközi-tengeri offshore vitorlásversenyek fô szponzora a Rolex. Így kerülnek egy füzérre olyan nagy versenyek, mint a Volcano Race, a Giraglia Cup, a Maxi Yacht Cup és a Middle Sea Race. 2011 óta ezen mediterrán versenyek verhetetlen abszolút gyôztese az egykor Alfa Romeo néven született százlábas Maxi, az Esimit Europa 2. Ám egy ilyen versenyen - akár a Kékszalagon - nem csak a leggyorsabbaké az élvezet. Idén részese lehettem az élménynek.

a Kékszalag elôtt

Európai körúton a Raffica

 

4Bodensee, Genfi-tó, Balaton, Garda. Európa legjelentôsebb tókerülô versenyeinek helyszínei. A versenyek felét teljesítette a csapat, az egytestu hajók között egy második hely után gyôzelem következett. Folytatás a Kékszalgon.

RC44 BAjnokság, 2012

Navigációs kaland a Traunsee-n

 

4Puerto Calero és Cascais, két friss szeles tengeri helyszín után az RC44 mezôny gyökeres környezetváltásra számíthatott az osztrák Traunsee-n a május 30-tól június 3-ig tartó Austria Cupon. Ám a forgolódó gyenge szél nem zavarta meg tartósan a menôket. A trükkös helyen is azok vezették a mezônyt, akik a tengeren is elôl vannak. Talán bizony tudnak vitorlázni, és ez az, ami igazán számít!

Könyvbemutató

Hajózzunk Horvátországban

 

4Veszélyes mufaj a hajós útikönyv, mert nehéz megtalálni a helyes arányokat. Szakmailag kifogástalannak kell lennie, úgy, hogy közben olvasható is legyen. A tengerrel éppen ismerkedônek is megfeleljen, de a rutinos hajóst se késztesse egy lenézô mosolyra. A mutatvány sikerült, a szerzô Somos Péter sikerrel vette az akadályt.

Volvo Ocean Race modellek

Biztonságos hátszélben

 

4A Volvo Ocean Race a világ egyik legnagyobb igénybevételt jelentô nyílt tengeri vitorlásversenye, amelyben csak a legjobban megtervezett és a legnagyobb gonddal megépített versenyhajók gyôzedelmeskedhetnek. A Volvo jól ismeri ezeket a kihívásokat, a vitorlázás és az autógyártás világából egyaránt. E kihívások, valamint a hajó fedélzetén töltött, izgalmakkal teli élet és a tengerek változatos világa inspirálta az egyedi felszereltségu V60, XC60, V70 és XC70 Volvo Ocean Race Edition modelleket.

Volvo Ocean Race - 9. rész

Rendesen belejöttek

 

4A francia óceáni menôk uralják a szólóvitorlás versenyeket, amióta csak létezik ez a mufaj. Különösen a földkerülô meneteket. Ezzel szemben az elmúlt évtizedekben a csapattal futott versenyeken nem hogy a gyôztesek, de a nevezettek között sem találkozhattunk francia hajóval. A teljes legénységgel lebonyolított földkerülôkön, különösen a legjelentôsebb Volvo Ocean Race-en angolszász uralmat szokhattunk meg. Ám úgy tunik, most ezt elsô próbálkozásra megtöri Franck Cammas és csapata.

Korábbi számaink