Hajó Magazin

2012. december

Az elmúlt és a következô olimpiáról

Volt rosszabb, lesz jobb

 

4Interjút szerettem volna készíteni a szövetségi kapitánnyal, de nem sikerült idôpontot egyeztetünk, így ô írta meg a cikket. Talán jobb is így, mert az azonnali válaszok helyett, volt ideje alaposan végiggondolnia a mondandóját. (A szerk.)
Egy átfogó, alapos olimpiai értékelés alapja az azt megelôzô négyéves, optimális esetben hat-, de inkább nyolcéves felkészülési program tanulmányozása, kielemzése és a szerzett tapasztalatokból való okulás, illetve azok felhasználása a fejlôdés, az elôrelépés szellemében. Elsô lépésként az olimpián elért eredmények tükrözik nagyvonalakban a program minôségét.

Visszatekintés 2012-re

Jó év volt?

 

4Elôre bocsátanám: az elôzô, Litkey Árpád cikke ettôl függetlenül, korábban született, ezt az írást a szövetségi kapitány nem látta, mint ahogy értelemszerûen én sem az ô írását.
Ami a magyar vitorlássportot illeti, kijelenthetjük, hogy jó év volt. Azonban alaposabban végiggondolva a dolgokat már közel sincs okunk a feltétlen optimizmusra. Ezért a címbeli kérdôjel… Baj nincs, de mégis alapjaiban kell(ene) elemezni a kialakult helyzetet. A fejünket homokba dugva nem látjuk a problémákat, a nagy ívû stratégiák lehetnek akár jók is, de nem oldják meg a napi gondokat.

Egy meglepô ISAF döntés

A sárkány(szörf) legyôzése

 

4A Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) Közgyûlésének idén Dublin adott otthont. Általában ez nem szokott túl nagy érdeklôdést kiváltani még a vitorlázók körében sem, de a mostani közgyûlésnek különös tétje volt. Az ok, amiért a világ figyelme tíz napra erre a konferenciára irányult, az a riói olimpia hajóosztályainak véglegesítése.

Hajóbemutató

Jeanneau Sun Odyssey 409

 

4Ez a jacht váltotta 2011-ben a nagyon sikeres 39i típust. A 40 lábas kategória ma is a legfontosabb minden hajóépítô életében. Itt dôl el ki vezeti a piacot. A Jeanneau kitûnô hajóval jelentkezett, amelyet a bírák a Eurpean Yacht of the Year 2011 díjjal ismertek el.

Vendée Globe, 2012–13

Két hét, a mezôny Harmadolva

 

4Mondhatni megszokott, hogy a nagy szólóvitorlás földkerülô elején jó néhány hajó kiesik. Leginkább azért, mert a Viszkája-öbölben viharos szembe szelet és kemény hullámzást kapnak, amivel nem bírnak. Ám ezúttal – kis túlzással – szinte ideális idôjárás segítette a versenyzôket az elsô napokon. A szokásoshoz képest mindenképpen. Mégis ugyanúgy sorban hullottak a fejek. A húsz indulóból hatan nem jutottak el az Egyenlítôig.

Vendée Globe, 2012–13

Fa Nándorral a rajt után

 

4Fontos a dátum, Fa Nándorral november 19-én délután, a verseny 12. napján beszélgettünk. Szokás szerint kötetlenül – a fiss élmények hatására kicsit talán csapongva – mesél arról, hogy mit látott a helyszínen, és mit gondol a versenyrôl, a hajókról és a versenyzôkrôl.

Az elsô

Joshua Slocum kapitány

 

4Slocum kapitány nem akármilyen alakja a tengerészet nagykönyvének. Tapasztalt, hivatásos tengerész volt, aki az egész életét a tengeren töltötte, mégis egy sportteljesítmény tette világhírûvé: Joshua Slocum volt az elsô, aki egyedül körülvitorlázta a Földet, amivel már önmagában is beleírta a nevét a hajózás történetébe. Azonban a kor, amelyben élt – a XIX. század második fele – a vitorlások aranykora és az ipari forradalommal színre lépô gôzhajózás miatt egyben ezek hatytyúdala is volt. Ugyanakkor a tengeri sportvitorlázás nagyobb arányú megjelenésének idôszaka ez, amikor nem hivatásos tengerészek érdeklôdése fordult egyre inkább a hajózás felé és a vitorlázó sportteljesítményeket általános társadalmi érdeklôdés kísérte.

ISAF Rolex Év Vitorlázói

Nem is kérdés

 

4Mármint az, hogy ki lehet 2012-ben az Év Vitorlázója a férfiak között. A kitûnõ, világraszóló eredményekkel bíró jelöltek közül is kimagaslott Ben Ainslie, aki negyedik olimpiai gyõzelmével az utolérhetetlennek tûnõ legendás Paul Elvstrøm szintjére lépett.

America’s Cup World Series

Gyors váltás katamaránra

 

4Mindig meglepôdnek az emberek, amikor egy jó vitorlázó, aki keményen hajtott és eredményes valamilyen komoly – például olimpiai – hajóosztályban, egy teljesen más hajótípusba ülve is szinte azonnal a menôk, a gyôztesek közé kerül. Márpedig bármennyire is egyedi, különleges egy hajótípus, a lényege ugyanaz: vitorlás hajó. A legjobb, legeredményesebb versenyzôk pedig azért olyan jók, mert a sok apró ismeret, tudás mellett elsôsorban az alapokat tudják a legjobban. A hajók sokféleképpen reagálnak, sok mindenben eltérnek egymástól, de a lényegük ugyanaz, és a legjobbak, a rengeteg vízen töltött idô után éppen a vitorlások lényegét érzik.

34. America’s Cup – 2013

Leszállás

 

4Már ketten felszálltak, az egyikük már zuhant is. Lapzártánkig négy darab 72 lábas katamaráncsoda hajózhat az America’s Cupra készülve. Az Emirates Team New Zealand szállt fel elsôként, vagyis emelte ki a szél alatti testét is a vízbôl különleges uszonyára támaszkodva. Aztán felszállt a védô Oracle Racing Team is, de ôk október 16-án a durva zuhanást is megtapasztalták. A svéd Artemis San Franciscóban készülôdik, az olasz Luna Rossa pedig Új-Zélandon került vízre.

34. America’s Cup – 2013

Az élõ közvetítés

 

4A vitorlás versenyzés egyik nagy problémája, hogy nehezen közvetíthetõ. Így kevés a televíziós szereplés, különösen a sportág magas szponzorigényéhez képest. Az óceáni földkerülõkrõl, nagy offshore versenyekrõl már jól érthetõ tudósítások, színvonalas közvetítés jut el a sportot kedvelõknek. Ennél viszont nehezebben megoldható a zárt pályán vitorlázók futamainak élvezetes, jól érthetõ bemutatása. Erre megoldás a LiveLine rendszer, az America’s Cup világsorozat versenyeire kifejlesztett közvetítési rendszer.

Korábbi számaink