Hajó Magazin

2013. február

1971–2013

TIMU

 

4

Emlékek…

Az elsô évtized

 

41993. március 2-án megjelent az elsô Hajó Magazin. Ez azt is jelenti, hogy a mostani lapszámunkkal éppen húsz évnyi penzumot tudtunk le. Tehát van mit ünnepelnünk. Meg is tesszük ezt, akkor is, ha a mai világ inkább a szerénységre nevel… Sokan kérdezik: hogyan bírjuk? A becsületes válasz az, hogy nehezen. De a nehézségek ellenére is csináljuk a lapot, és ez a jövôben sem fog változni. Most az elsô évtizedünket tekintjük át. Egy korszak ezzel lezárult.

Hiányzó szerzôink

Rájuk emlékezünk

 

4Emlékezni jó dolog. Különösen jó, ha valamirôl a sikerek jutnak az eszünkbe. Vannak azonban fájó emlékeink. Kollégáink, barátaink, akik elmentek. Nem írnak többé. Most a lap munkatársai közül rájuk emlékezünk. Tesszük ezt azért is, mert a lap mai olvasói közül sokan nem is tudják kik voltak ôk.

Van okunk az optimizmusra?

Emelkedik a Balaton vízszintje

 

4Ismét azzal szembesülhettünk, hogy kiszáradhat a Balaton. Erre ugyan kevés az esély, de ilyenkor ismételten megfogalmazódnak a tipikus »sekély-tavi« problémák elsôsorban a Balatonnal kapcsolatban, de nem kivétel ez alól a Velencei- vagy a Fertô tó sem. Ilyen a vízszint, az ökológia, a vízminôség stb.

Vendée Globe, 2012–13

ketten már befutottak

 

4Arcátlan, amit ezek a hajók és hajósok tudnak. Hihetetlen a vitorlázás fejlôdése. A franciák 1990-ben fektették le a Jules Verne Trophy alapjait. A cél az volt, hogy a Föld körülvitorlázásnak legjobb idejét – Verne könyve, a Nyolcvan nap alatta föld körül után, szabadon – sikerüljön nyolcvan nap alá szorítani. 1993-ban az akkori leggyorsabb óceánjáró katamaránnal ez sikerült is. Ma, a csaknem azonos pályán futott Vendée Globe-on már egytestû hajóval és nem csapatban, hanem egyedül vitorlázva is képesek már erre a legjobbak!

Vendée Globe, 2012–13

A befutónál Fa Nándorral

 

4Fontos a dátum, Fa Nándorral január 27-én, délután 14 órakor kezdtünk beszélgetni. Pont François Gabart Vendée Globe befutójakor. Nándi ismét mindent tud a versenyrôl és a versenyzôkrôl, ami innen a távolból egyáltalán tudható. Mégsem hasonlít a mai beszélgetés a korábbiakhoz. Mintha kissé dekoncentrált lenne… Talán nem Les Sables d’Olonne környékén járnak a gondolatai, hanem a Pauger mûhelyben, az épülô hajója körül. Ez persze nem lenne csoda.

Az elsô, kikötés nélküli, szóló földkerülés

Sir Robert Knox-Johnston

 

4Teljes nevén William Robert Patrick „Robin” Knox-Johnston 1939. március 17-én született angol tengerész. Ô volt az elsô, aki egyedül, kikötés nélkül körülhajózta a Földet, a Jules Verne Trophy második gyôztese (Sir Peter Blake-kel). ISAF Év Vitorlázója. 2006-ban a VELUX 5 Oceans Race-en versenyzett.

150 nap a Louis Vuitton kupa kezdetéig

Kevesen vannak

 

4Július 4-én kezdôdik a nagyüzem. Az elsô sorozat a Louis Vuitton Kupa, amit Red Bull Youth America’s Cup követ. Ezután, 2013. szeptember 7-én pedig a díszelôadás, a 34. America’s Cup veszi kezdetét.

68. Rolex Sydney Hobart, 2012

Magányos vágta az élen

 

4Unalmas is, de jó is önmagával versenyezni az embernek. Jelentôsen stresszmentessé teszi a küzdelmet, ha az ellenfelek az elsô perctôl hátrányban vannak. Ha pedig a pályarekordot is magunk tartjuk, akkor még egyszerûbb a hajtás. Ugyanis nem vallhat kudarcot az ember. Vagy jobb voltam nálam, vagy rosszabb magamnál. De minek kellenek ehhez a többiek? Ilyen gondjai lehettek Bob Oatley-nek és Mark Richards-nak. Elviselhetô dilemma.

Korábbi számaink