Hajó Magazin

2013. október

Kvalifikáció az ifjúsági olimpiára

Érdi és Vadnai világbajnok!

 

4Újabb jelentôs nemzetközi sikert könyvelhettek el a magyar fiatalok. Ezúttal az Amerikai Egyesült Államokban, Newportban a Byte CII osztály világbajnokságán gyôztek, Vadnai Jonatán a fiú, Érdi Mári a leány kategóriában. A vb egyúttal kvalifikációs verseny is volt a Nancsingban (Kína) 2014 augusztusában sorra kerülô ifjúsági olimpiára.

A legjobb magyar finnes gold cup eredmény

Berecz Zsombor 7.

 

4Berecz Zsombor (Team Proximo) fantasztikus eredményt ért el a Finn Gold Cupon: HETEDIK helyen végzett! Ilyen vagy jobb eredményt aktuális olimpiai hajóosztályban kétszer értek el világbajnokságon magyar vitorlázók, amikor a Repülô Hollandi vb-n 1983-ban a Detre testvérek negyedikek voltak, 1986-ban pedig hetedikek. Ennek lassan harminc éve… Finnben soha.

Kiugró eredmény vagy a fejlôdés egy állomása?

Interjú Berecz Zsomborral

 

 

4Berecz Zsombor, 27 éves, a Team Proximo versenyzôje. Olimpiai hajóosztályban jelenleg a legjobb magyar vitorlázó. 2012 ôsz óta versenyez Finnben, 2012-ben Magyar és Német bajnok, 2013-ban Európa-bajnoki 14., világbajnoki 7. Az elsô magyar finnes, aki az 1956 óta olimpiai hajóosztály történetében a világbajnokságon be tudott kerülni a legjobb tíz közé. Laser hajóosztályban kétszeres olimpikon: London 2012, Peking 2008.

MVM Magyar Utánpótlás Bajnokság, 2013

Kultúrált körülmények között

 

 

42013. augusztus 26.és 31. között – a korábbi évek során szerzett tapasztalatokat kamatoztatva – rendezte a Magyar Villamos Mûvek SE a Magyar Utánpótlás Bajnokságot. A versenynek a Koloska Marina adott otthont. A szélcsendes, gyenge szeles idôben jó versenynek lehettünk szemtanúi.

Lászlófy Ábel és Levente

A diabétesz nem akadály

 

 

4A Lászlófy család férfi tagjaival beszélgetek, Csabával és két iker gyermekével Leventével és Ábellel. Csaba fiatal és sikeres, elismert szájsebész szakember. A fiúk 11 évesek, egy iskolába, és ettôl a tanévtôl egy osztályba járnak. Ôk is sikeresek: jól tanulnak és jó vitorlázók. Sok mindenben hasonlítanak, de sokban különböznek. Az egyikük például cukorbeteg, de ez nem akadályozza abban, hogy versenyezzen.

A sorozat folytatódik

Magyar bajnokságok

 

4Idén 53 magyar bajnoki cím találhatna gazdára. Persze, vitorlázásban. Abban az esetben lenne igaz ez a szám, ha minden hajóosztályban összejönne a minimális létszám, de ez – a nem is túl szigorú feltétel – közel sem teljesül. Így majd szezonzáráskor derül ki, hány magyar bajnokot avatnak.

Ha egy kikötônél többre vágyik!

Akkor BL Bavaria Yachtclub

 

4Balatonlellén a BL Bavaria Yachtclubban járok. Idegenvezetôm Szlavecz János a kikötô vezetôje. Nyilván nem tévednék el magam sem, de arra vagyok kíváncsi, hogy igaz-e a szlogen: „Ha egy kikötônél többre vágyik!”. Sok minden látható ebbôl: a környezet, a rend, a tisztaság; de a kiszolgálás és személyzet hozzáállása János szavaiból derül ki. Nem voltam rest, távozásom elôtt megkérdeztem két régi bérlôt is, akik mindenben megerôsítették az elhangzottakat.

63. Centomiglia – 2013

Második a Raffica!

 

4Az európai tavi versenyek közül az egyik legnehezebb a Centomiglia. A verseny a festôi Garda-tavon a Circolo Vela Gargnano (CVG) szervezésben kerül megrendezésre, közel ezer résztvevôvel és 250 hajóval. A verseny hasonló a Kékszalaghoz, a Garda-tavat kell körbevitorlázni, ám a körülmények lényegesen nehezebbek. A tavat hatalmas hegyek veszik körül, emiatt változatosabbak, nehezen kiismerhetôek a szélviszonyok, komoly tényezô a hullámzás is, amivel egy Libera fedélzetén szintén számolni kell.

America’s Cup: Az izgalmak a végére maradtak

A Kupa Amerikában marad

 

4Ugyan mondja meg valaki, hogyan lehet 8 : 1-es vezetésrôl 8 : 9-re kikapni? Vajon mi történhetett gyakorlatilag egyik napról a másikra, hogy a verseny gyökeresen megváltozott? Mitôl lassult le az új-zélandi hajó? Mitôl kapcsolt nagyobb sebességi fokozatba az amerikai csapat? Valóban egy zseni változtatta meg a 34. America’s Cup menetét? Megannyi kérdés, amelyek ma az egész vitorlázó világot foglalkoztatják. A választ egyelôre senki sem tudja…

Korábbi számaink