Hajó Magazin

Laser Radial EB: Három magyar az első harmadban

Vadnai Benjamin élete második Radial versenyén EB 22. lett.

Augusztus 26. és szeptember 2. között a belga Nieuwpoortban rendezték meg a Laser Radiál osztály ifjúsági Európa-bajnokságát. Három magyar versenyző – Vadnai Benjamin, Bathó Péter és Rozsnyai Domonkos – vett részt a versenyen.

186 hajó versengett a fiúk mezőnyében, közülük ötvenegyen az U17-es korosztály bajnoki címéért is küzdöttek. Vadnai Benjamin nem először kárvallotja annak, hogy nem két nappal később született…  Ha nem december 30-án jön a világra, hanem már januárban, akkor most U17 Európ-bajnoki ezüstérmes is lenne.

Laser 4.7 világbajnokunk az első hat futam után a 31. helyen került be az Arany csoportba. Rozsnyai Domonkos a 44., Bathó Péter az 54. helyről kezdte a döntő futamokat a hatvankét hajós Arany csoportban. Tehát mindhárom versenyzőnk a mezőny első harmadában végzett. 

Vadnai az utolsó három futamban is jól vitorlázott és élete második Laser Radial versenyén (az első a Majthényi Emlékverseny volt a Velencei-tavon) felkapaszkodott a 22. helyre. Bathó Péter is javított és 51-ként végzett, míg Rozsnyai Domonkos összetettben 58. lett. 

Három további magyar a Bronz csoportban, a hátsó harmadban végzett. Hunfalvy Péter 30. (154.), Korchmáros Kristóf 34. (158.), Pandur Péter 49. (173.) lett.

Vadnai Péter mesélte hazaérkezésük után:  “A versenyen több körülmény nem kedvezett a komoly nemzetközi versenyen Laser Radiálban először induló Benjinek. A szél éppen egy kicsit erős volt neki, 15-16 csomós. Tekintve, hogy ő most 64 kiló, még hátrányban van a 75 kiló körüli menőkkel szemben.

A másik nehézséget a nagyon erős, olykor 2 csomós tengeráramlat (60 méter/perc!) jelentette, amely többnyire a széllel azonos irányból folyt. Ennek köszönhetően a hosszú, 40-60 perces cirkálószakaszokat nagyon gyors, 6-8 perces hátszelek követték. Vagyis bőszélben néhány perc alatt kellett varázsolni valamit. Néha sikerült, néha nem. Egyszer sajnos harmadik helyen borult, ami annak tudható be, hogy még nem érzi tökéletesen a Radiál vitorlát.

A fiúk olykor extrém terhelést kaptak. Egyik nap például reggel 10 órától a mezőnynek este 6-ig a vízen kellett várakozni. Ezt úgy lehetett megvalósítani, hogy a fiúk vontára kötöttek és a motorossal félgőzzel mentünk az egy helyben maradás érdekében. Estefelé megjött a szél, és a mezőny két futamot teljesítve fél 9-kor jutott partra. “

Eredménylisták:
Eredmények az alapszakasz 6 futama után (pdf)
Végeredmény – Arany csoport (pdf)
 

 

Korábbi számaink