Hajó Magazin

Kilencedszer világbajnokok!

Az Egyesült Államokban Santa Cruzban Majthényi Szabolcs és Domokos András megvédte világbajnoki címét.

Ez a kilencedik aranyérmük, amihez még négy Európa-bajnoki elsőséget tettek az elmúlt másfél évtizedben.
Olcsiék már az utolsó futam eredményétől függetlenül győztek. Ennek ellenére elindultak az október 1-i utolsó futamon, és így, tét nélkül vitorlázva is a haramadik helyen futottak be.

 

Süli András és Papp Dávid a 10. helyen végzett a tíz nemzet 46 csapatát felvonultató világbajnokságon.

Eredménylista

Majthényi Szabolcs és Domokos András, vagyis Olcsi és Domi első világbajnoki aranyukat 1995 januárjában Ausztráliában nyerték, de az az 1994-es cím. (A déli féltekén rendezett világbajnokságok olykor átcsúsznak januárra, ez megszokott dolog.) Azóta szinte minden évben szállítják a győzelmeket, de ha netán valami közbejön, hiszen a sportban ez így normális, akkor is ott voltak az esélyesek között, és általában a dobogón. Amint a következő táblázat mutatja, ezüstből is akad náluk öt.

Nemzetközi eredményeik:

1994. Fertő-tó (AUT) Európa-bajnokság 4.
  Adelaide (AUS) Világbajnokság 1.
1995. Garda-tó (ITA) Világbajnokság 6.
1996. Balatonföldvár  Világbajnokság 2.
1997. Murcia (ESP) Európa-bajnokság 1.
1998. Marina Den Oever (NED) Világbajnokság 12.
1999. Lee on the Solent (GBR) Világbajnokság 5.
2000. Elba-sziget Európa-bajnokság 1.
2001. Gileleje (DEN) Világbajnokság 2.
2002. Tavira (POR) Világbajnokság 1.
2003. Dervio (ITA) Európa-bajnokság 3.
  Melbourne (AUS) Világbajnokság 1.
2004. Warnemünde (GER) Világbajnokság 1.
2005. Balatonföldvár Világbajnokság 2.
2006. Neusiedlersee (AUT) Európa-bajnokság 1.
  St. Peterbourg (USA) Világbajnokság 1.
2007. Mar Menor (ESP) Világbajnokság 4.
2008. Rabac (CRO) Európa-bajnokság 2.
  Napier (NZL) Világbajnokság 1.
2009. Medemblik (NED) Világbajnokság 2.
2010. Constanza (ROM) Világbajnokság 1.
2011. Torbole (ITA) Világbajnokság 1.
2012. Altea (ESP) Európa-bajnokság 1.
  Santa Cruz (USA) Világbajnokság 1.

Majthényi Szabolcs 1978-ban Balatonfüreden kezdett vitorlázni az MTK-ban, ahol édesapja Majthényi Zsombor volt edző. Először a következő szezonban versenyzett, természetesen Optimistben a Traubi Kupán. Optimist után már a kétszemélyes osztályokban fejlődött tovább. Rövidesen Balatonföldvárra a Spartacusba került. Domokos Andrással Cadetban még egymás ellen versenyeztek, majd 420-asban kerültek egy hajóba Másfél évnyi 470-esezés után (amibe túl nehezek voltak) 1992-ben megérkeztek az adottságaiknak legalkalmasabb Repülő Hollandiba.

Első hajójuk a Detre-testvérek Tallinni Olimpián bronzérmes Madere volt majd a Barcelonai Játékok után a korábbi FD Európa-bajnok Pomucz Tamás hajójába ültek és 1994-ben már egy Európa-bajnoki negyedik hellyel hívták fel magukra a figyelmet. Nagy kár, hogy a Repülő Hollandi olimpiai státusza megszűnt, mert ők ketten a Sydney Olimpiára ideális életkorban lettek volna és addigra már a jó olimpiai szerepléshez szükséges rutinjuk is meglett.

1995 januárjában az ausztráliai világbajnokságon a legnagyobb riválisuk, Ian MacCrossin által szervezett hétéves kölcsönhajóval versenyeztek. Annak ellenére, hogy sorra nyerik az aranyakat nem dúskálnak a szponzorokban. Új hajót először 1998-ban tudtak csak vásárolni, pedig akkor már világ- és Európa-bajnokok voltak. Jelenleg folyamatosan negyedik éve világbajnokok.

Domokosnak a Repülő Hollandi mellett nincs ideje egyéb, például nagyhajós versenyzésre, lévén főállásban pilóta.

Majthényi az FD mellett természetesen nagyhajózik is, állandó résztvevője az Asso99 és a 8M OD osztály versenyeinek. Előzőben is háromszoros magyar bajnok és csapatával 2007-ben a Kenese-Keszthely sebességi rekordot is megdöntötte ilyen hajóval. Idén mindkét osztályban magyar bajnoki ezüstérmes volt.

Korábbi számaink