Hajó Magazin

Virág Flóra és Jankovics Gábor futamot nyert Palma de Mallorcán

Szinte hihetetlen. Az első két napon minden futameredményük húszon kívül volt, négy-nyolc hajót tudhattak maguk mögött. Flóra változó legénységgel évek óta dicséretes szorgalommal versenyez, de a teljesítményüket nem lehetett kiemelkedőnek nevezni.

Az azért látszott, hogy Flóra sokat fejlődött a kezdetek óta, de mindenki más is az osztályban. Ezek után ma behúznak egy első helyet! Magyar katamaránosoktól korábban nem láthattunk még csak hasonló eredményt sem. Brávó! A nemzetközi mezőnyben ilyet nem lehet a mázli számlájára írni... Jó, persze egy kevés szerencse is kell hozzá, de a lényeg: nekik lőttek a befutóban. Kívánom, hogy sok hasonló élményben legyen részük, és minél hamarabb. Ez a siker igazolja az elvégzett munkát, és biztatást ad a folytatáshoz. Összetettben ugyan ezzel is csak a 24-ek, de reméljük, hogy még előrébb lépnek. Mai futamaikat a 19., 1. és 26. helyen fejezték be.

Berecz Zsombor mai napja – ha is annyira, mint a tegnapi – vegyes volt. A hosszas halasztás után, a rendezők erőltették a dolgot, el is indítottak egy futamot, de ayt vissza kellett lőni. Így az első meccs a késő délutáni órákban, 17 óra után vette kezdetét, egy  gyenge sea-brezben, amely később élénkült, a futam vége felé már 12-13 csomós szél fújt. Zsombor jól rajtolt, és jól is vitorlázott, egy ideig a hatodiknak helyen ment, majd a második kreuzban sikerült javítania, végül a harmadik helyen ért célba.

A második futamra 14 csomósra erősödött a szél. A fekete zászlós rajt miatt Zsombor óvatosan kezdett, de így is jól sikerült a rajtja, és a kreuz végén jó helyen vette a bóját. Hátszélben – tőle szokatlan módon – többen megelőzték. A második kreuzban egyértelműen a baloldal nézett ki jónak, ezért Zsombor is ezt az oldalt választotta, de a szakasz végén a szél durván jobbra fordult, ezért becsúsztak elé. Az utolsó hátszélben hozta a formáját, és  a futamot a tizedik helyen zárta. A mai napon elért harmadik helye parádés, de a tizediknél azért ô jobb ebben a mezőnyben. Egyszerűen pechje volt. Igaz az új lebonyolítás miatt az előzetes sorrend nem olyan érdekes, legfeljebb annyira, hogy a selejtezők végén folytathassa a versenyt, majd jusson be az Éremfutamba. Ott az összes korábbi eredmény teljesen érdektelen lesz, a verseny azon az egy futamon fog eldőlni. (A lebonyolításról Ruják István írt, itt olvasható: http://www.hajomagazin.hu/hirek/364-erdi-mari-futamot-nyert-mallorcan.)

Sajnos Érdi Márit a mai első futamon U lobogós rajteljárás során vétett rajthiba miatt, a 30.3 szabály alapján – amelyben ez áll: „Amennyiben az egyperces jelzés után a rajtig egy hajó a rajtvonal két vége és az első pályajel által képzett háromszögben tartózkodik ki kell zárni a futamból.” – diszkvalifikálták. Mári a futam végén tudta meg, hogy hibázott, amúgy a futamon jól vitorlázott. Egy ilyen a versenyzőket általában visszaveti, de Mári azért is meg akarta mutatni...  Ami sikerült is neki, a következő futamban minden jól ment, és a harmadik helyen ért célba, amivel összetettben visszakapaszkodott az elsô tízbe. Ez nagyszerű eredmény, hiszen a mai napon már az aranycsoportban folytak a küzdelmek.

Gyapjas testvérek egy 27. után hatodik helyet szereztek, az elsô kiesô, a második viszont egy kiemelkedô eredmény tőlük.
Az edzőjük, Majthényi Szabolcs írta: 6-7 csomós délnyugatiban kezdődött az első futam. Most is megcsinálták a pozíciót, de az indítás nem sikerült, és innen már kényszerpályán voltak. Végig szenvedtek, semmi nem jött össze nekik, de ilyen rajt után ezen nem lehetett csodálkozni.

A második futam előtt Balázs megígérte, hogy agresszívabban indít. Annyi könnyebbség volt, hogy lehetett pumpálni, így egyszerűbb megindítani a hajót. A legjobb német alatt, a vonal alsó harmadában rajtoltak, és végre volt alattuk hely. A szélerő kedvezett nekik, mert Zsombi tudta trapézról rángatni a hajót, ami a nehezebb egységeknek nem volt egyszerű. Az alattuk lévőt egyből lerohanták, rövidesen az olimpiai bronzérmes görögökön is túljutottak, majd kiforgatták a németeket. Tisztán vitorláztak, és arra mentek, amerre akartak. Balra húztak még egy kicsit, és amikor mindenki átfordult balcsapásra, a mezőny fölé álltak. Ez ekkor nagyon bíztatóan nézett ki, emelkedtek el a többiektől. Egyedül a svédek csúsztak meg egy kicsit, de a srácok tartották a tempót. Később a spanyol olimpikon egység jött keresztbe jobbcsapáson, nekik kénytelenek voltak kicsit ejteni. Közben, akik mögöttük kijöttek balra, egyre több emelést kaptak a szélen. A fiúk tartották a jobb oldalt, de a bójánál páran be tudtak eléjük fordulni. Annyira éles volt a raum, hogy nem is tudtak az elején spinnakert húzni. A görögökkel végig nagy csatában, végig döntögették a fél raumot, majd szinte egyszerre húztak golyót. A bója előtt, a kicsit feljebb lévő görögök kaptak egy jó hullámot, és azzal átcsúsztak felettük. A hátszél végig egy pumpáló-döntögető őrület ment. A fiúk jól kezelték a hajót, jól is helyezkedtek, így a kapuig megvertek egy amerikait és a görögöket is. A következő kreuzot is végig kellett pumpálni, mert nagyon sûrû volt a mezőny. Gyapiék baloldalon helyezkedve fogták az ellenfeleket, és nagyon szorosan a 6–8. helyen vitorláztak. A mezőny nem húzódott szét, a második kreuzbójánál ugyanolyan közel voltak egymáshoz, mint az elsô körben. Közvetlenül a sarkukban loholt két olimpikon, mert a görögökön kívül, már az oroszok is felzárkóztak. Az előttük lévő német nem tudott olyan mélységet menni, mint ők, így becsúsztak nekik, és a szakasz felénél sikerült behalzolni a pályatengely felé, biztosítva a belsőhelyes pozíciót a többiekkel szemben is. A bójánál visszaverték az oroszok támadását és hatodik helyen futottak célba.

Sánta Bence az első futamot nem fejezte be (DNC), a másodikban 44. helyen futott célba. Összesítésben a 93.

Korábbi számaink