Hajó Magazin

BALATONI YACHT CLUB Berecz Zsombor új egyesülete


Az év elején Zsombor klubot váltott. Ennek legfőbb oka, hogy Ugron Gáspár, az MVM vitorlásszakosztályának vezetője leköszönt ay MVM-ben betöltött tisztségéről, és megvált korábbi klubjától. Zsombor pedig lojális maradt a korábban rengeteg segítséget nyújtó szakosztályvezetőjéhez.

Mindketten a Balatoni Yacht Clubhoz igazoltak, amely Magyarország második legrégebbi vitorlás egyesülete, 1912-ben alapították. A Balatonfüredi Yacht Club pedig a legrégebbi egyesület, az egykori Magyar Királyi Yacht Club jogutódja. Mindkét egyesületnek fontos szerepe volt a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség (jelenleg: Magyar Vitorlás Szövetség) 1929-es megalapításában.
Dr. Dulin Jenô: A Balatoni Yacht Club alapításakor a klub célja a vitorlázás népszerűsítése, biztonságosabbá tétele, a versenyvitorlázás lehetőségének megteremtése, az ifjúsági utánpótlás-nevelés, a vitorlás versenyszabályok és egységes hajóosztályok rendszerének kialakítása volt.
Az egyesület dinamikusan fejlődött, az 1930-as években már 1500 taggal rendelkezett, és számtalan bajnoki címmel büszkélkedhetett. Vitorlás versenyeket rendeztek, többek között a máig élő Kenese–Keszthely gyorsasági versenyt, megjelentették a Magyar Yachtot, megalapították az első utánpótlás vándordíjat (Kolossváry vándordíj), számos klubházat építettek, aktívan támogatták az állami kikötők építését, a hazai hajóépítést és az egyesületek közötti együttműködést. Az egyesületnek jelentős érdeme volt a Balatoni Viharjelző Szolgálat megszervezésében. Az egyesületet a második világháborút követően, 1949-ben feloszlatták, ingó és ingatlan vagyonát elkobozták. A 60-as, 70-es években több sikertelen próbálkozás történt az egyesület újjászervezésére. Csak 1991-ben, Kiss Gyula egykori klubtag és eredményes vitorlázó kezdeményezésére sikerült az egyesület újjáalakítani. Fontos cél volt a jogelőd hagyományainak és szellemi örökségének ápolása. Azonban nem tudott sokrétű tevékenységet kifejteni, mint a jogelőd, alapvetően a versenyengedélyes sportolók sporttevékenységének szervezését végezte. Idén, a Balatoni Yacht Club alapításának 105. évfordulóján egy fiatal csapat – akik versenyzőként, edzőként, sportmenedzserként, sportegyesületi vezetőként már bizonyítottak – elhatározta, hogy az egyesület tevékenységét megújítja.

Ugron Gáspár: Az elmúlt három hónapban többen csatlakoztak hozzánk, köztük számos olyan versenyvitorlázó, edző, oktató és sportmenedzser, akik eddig is eredményesen tevékenykedtek. Megtiszteltetés, hogy Berecz Zsombor, háromszoros olimpikon januárban az egyesület színeiben kezdte meg a tokiói olimpiára történő felkészülést. Zsombi személye óriási motivációt jelent a fiatalok számára. Márciusban kezdtük az ifjúsági versenyprogramot. Laser Radialban, Arató Richárd edzővel és egy kiemelkedő versenycsapattal: Veisse Zolival, Goldfinger Dióval, Rácz Bencével. Az első nemzetközi versenyen, a koperi Laser Európa Kupa versenyen már túl is vannak a fiúk, ahol Goldfinger Dió a legjobb magyar versenyzőként ezüstérmet szerzett U17 kategóriában. Megkezdtük a Laser 4.7 és Optimist versenyprogram és gyerektáborok szervezését. Célunk, hogy középtávon a Balatoni Yacht Club hazánk egyik aktív, magas szakmai színvonalon működő, széleskörű tevékenységet folytató egyesületévé fejéődjön. Kiemelt hangsúlyt helyezünk az utánpótlásra, az élsportra, a versenyrendezésre és a vitorlás hagyományok ápolására.

Rövid Éva: A további célok között szerepel egy olyan professzionális felkészülési lehetőséget biztosítsunk élversenyőinknek, amely alapja lehet egy olimpiai programnak. Fontos a sportolók élsport utáni életének megalapozása is.
Célunk egy többszintű utánpótlás-nevelő vitorlás program megvalósítása. Az egyesület által az 1930-as években létrehozott „Edződjetek a szelek szárnyán” elnevezésű alapítványát egyesület új vezetése fel kívánja éleszteni. Versenyeket fogunk rendezni, olimpiai és nagyhajós osztályokban egyaránt. Nagy lelkesedéssel fogtunk a munkához, és úgy gondolom, hogy e nélkül nem is érdemes társadalmi feladatot vállalni.

Korábbi számaink