Hajó Magazin

Berecz Zsombor ezüstérmes Palma de Mallorcán

Ma rendezték Palma de Mallorcán a hagyományos Trofeo Princesa Sofia verseny döntőit. Egyedül Berecz Zsombor volt érdekelt a magyarok közül ezen a napon a Medal Race-ben.

A Nemzetközi Finn Osztályszövetség ezen a versenyen új lebonyolítási rendet tesztel, így a korábbiaktól eltérôen az Éremfutamban ezúttal nem a legjobb tíz, hanem csak a legjobb öt versenyzô mérkôzött egymással, és a végleges sorrend kizárólag a döntô futam  alapján dôlt el. Kérdés csak az, hogy jó-e ez a szisztéma?
Szombaton végre fújt a szél, sokak számára a kelleténél erősebben. 20-25 csomós alapszélben rajtolt a Finn mezőny, Zsombi tisztán a jó oldldalon indult. Az első kreuzban kapott egy vitatható büntetôt, a bírók szerint az észt Karpaknak nem adott útjogot. Ebben a szélben  a kétfordulós büntetés azt jelentette, hogy a vezető helyről az utolsóra esett vissza. De szorosan a többiek mögött érkezett az utolsó hátszél végéhez, már csak a rövid félszeles befutó volt hátra, amikor az utolsó bójánál egy erős ráfújás érkezett, amiben az észt és a holland versenyző is felborult, Zsombi viszont magabiztosan halzolt, majd a török srác is borult, így őt  is megkerülte, és a második helyre ért célba.
A svéd Max Salminen gyôzött, harmadik helyen pedig a török Alican Kaynar végzett.  Az észt Denis Karpak, aki a legkevesebb pontszámmal jutott a döntőbe, és a régi lebonyolítás szerint biztos érmes lehetett volna, csak az ötödik lett.

Berecz Zsombor a szezon első, az olimpiai hajóosztályoknak rendezett jelentős nemzetközi vitorlásversenyén, ahol Finn osztályban 27 nemzet 57 vitorlázója indult, köztük számos olyan, akik részt vettek a riói vagy a londoni olimpián is.
Az  újfajta lebonyolítási rend ezen az első próbán egyértelműen kedvezett a magyar finnesnek. A nyolc teljesmezőnyös alapfutamon akadt első és második helye, de volt olyan  is, amelyikből visszalépni kényszerült. Így a 6. helyen végezve kezdte meg a »kieséses szakaszt«. Biztonsági vitorlázással biztosította helyét az elődöntőben, ahol 2. lett, és ezzel bekerült a döntő futamba. A Medal Race-ben az öt legjobb versenyző vitorlázott a győzelemért. Ezen sokáig a török Kaynar, a svéd Salminen és a holland Heiner haladt az élen, míg Berecz csak a 4-5. helyet foglalta e, felváltva az észt Karpakkal. Végül feljött a második helyre. Berecz Zsombor, a régi lebonyolítás szerint nem lehetett volna érmes, igaz akkor a selejtezők során nyilván más taktika szerint versenyez.  Kíváncsi lennék a versenyzők véleményére, de első ránézésre úgy tűnik, hogy az utolsó futam izgalmasabbá tétele miatt áldozták fel a sorozatversenyben kiegyensúlyozott vitorlázás preferálását. Most egyetlen hiba végzetesnek bizonyult. Akik a dôntő résztvevői voltak, azok versenyben töltöttek  korábban úgy 12-15 órát, harcoltak a helyezésekért, de mindez nem számított, néhány másodperc pecsételte meg három hajó sorsát. Valószíínű, hogy ez is volt a cél.

 

Korábbi számaink