Hajó Magazin

Berecz Zsombor 2. a Medal Race-ben

 Fotó: Tóth Bogee

Berecz Zsombor egy hétig Valenciában készült a hyeres-i világkupa versenyre, ahol az edzőjével, Kelemen Tamással egy olyan – saját fejlesztésű – gyengeszeles vitorlát tesztelt amivel korábban még nem versenyzett. Úgy döntöttek, hogy a vitorlát a hyeres-i versenyen is kipróbálják. A vitorla egyelôre ugyan nem hozta a várt sebességet, de azért nincs is messze a legjobbaktól sem. Ez persze 10-15 helyet is jelenthet a sűrű mezőnyben. 
Zsombor azonban rutinosan, szisztematikusan versenyezve és az erôsszeles futamokon kimagasló futameredményekkel (2., 3., 4. hely) a magyar versenyzők közül egyedül bejutott az április 30-án, vasárnap rendezett Medal Race-be.

Rajta kívül többek között ott lesz a versenyben vezetô török Alican Kaynar, a második helyen álló holland Nicholas Heiner, a brit Edward Wright és Cornish, a francia Jonathan Lobert, a brazil világbajnok Jorge Zarif, a finn Tapio Nirkko, és a norvég Anders Pedersen is, valamennyien a világ élmezőnyébe tartozó vitorlázók.
A két vezető helyen álló versenyző természetesen kizárólag egymással foglalkozott, mert a többiek nem voltak veszélyesen rájuk. Így gyakorlatilag a további nyolc hajónak egymással kellett megküzdeni a helyezésekért. Nyílt volt a verseny a dobogó harmadik fokáért is.
Zsombi jól rajtolt, és végig a mezőny első felében vitorlázott a gyenge szélben. Az utolsó hátszél szakaszon bravúros vitorlázással a negyedik pozícióból feljött a másodikba, és ezt a célig megtartotta, a futamgyőztes francia Jonathan Lobert után másodikként futott céba. Végeredményben a 9. helyen zárta a világkupa versenyt.  A dobogó legfelső fokára a török Alican Kaynar állhatott fel, a második a holland Nicholas Heiner, a harmadik a francia Jonathan Lobert.
Végeredmény itt olvasható.
A Medal Race visszanézhetô.

Egy hét múlva kezdôdik Marseille-ben a Finn Európa-bajnokság.

Korábbi számaink