Hajó Magazin

Világkupa, Santander

Berecz Zsombor jól kezdett
Úgy néz ki nem csak én nem értek egyet a világkupa új lebonyolítási rendszerével, hogy egy szűk elitre korlátozzák a részvételt. Ráadásul a Nemzetközi Vitorlás Szövetségnél úgy képzelik mindezt, hogy a döntőnek nevezett santanderi versenyre a korábbi helyszíneken (Miami és a Hyeres) elért helyezések alapján számolt sorrendnek megfelelően hívják meg a versenyzőket…
Így persze a miami-i versenyen nem szerepelt Érdi Mári nem indulhatott most, de a Miamiban szintén nem vitorlázó Berecz Zsombor a visszalépések miatt befért a 25 meghívott közé.

Egyes hajóosztályokban tehát müködnek a World Sailing koriferusainak elképzelései, amelyek alapján a Világkupát elitversennyé igyekeznek tenni, más osztályokban azonban nincsenek elragadtatva ettől a rendszertől, ezért sokan nem fogadták el a meghívást a »döntőre«.
Érdi Mári sem kapott meghívást, így lemaradt az eseményről, ami az eredményei és a világranglistán elért helyezése alapján azért legalábbis bosszantó.
Ezzel a szisztémával a remélt cél ellenkezőjét érték el, nem a szűk elit játéktere lett a döntő, hanem a mezőny tulajdonképpen gyengült...
Már csak egy kérdést kellene tisztázni, mitől döntő a sorozat santanderi állomása, amikor a végeredménybe az összes verseny egyformán számít?
Például a finnes mezőnyt elnézve is lehet hiányérzetünk, a világranglista elejébe tartozó versenyzők közül sajnos jó néhányan szintén nem utaztak Miamiba, így őket nem hívták, vagy ha mégis, akkor távol maradtak. De ettől függetlenül még erős a mezőny. Ilyen előzmények után került be a versenybe Berecz Zsombor, aki az első futamban harmadik, a másodikon pedig hatodik helyen ért célba, így két brit versenyző mögött, egy pont hátránnyal a harmadik helyen várja a folytatást.
A Laser osztályban szereplő Vadnai Jonatán ott volt mindkét világkupa eseményen, és az eredményeivel részvételi jogot érdemelt ki. Igaz ez a bátyjára Benjaminra is, ám ő az egyetemi vizsgái miatt nem vállalta az indulást. A 18 éves Vadnai Jonatán 18. és 22. helyeivel összetettben a huszonkettedik.
A lemondások eredményeként meghívást kaptak Nacra 17 osztályban Virág Flóráék is, ám ôk szponzor híján kényszerültek távol maradni.

Korábbi számaink