Hajó Magazin

Futamgyőzelem a Santanderben!

A világkupa verseny második napján újabb két futamot rendeztek.
Friss, 18-20 csomós szelet ígért mára a meteorológia, ami menetrendszerűen meg is érkezett. Viszont nem múlt egy nyomtalanul a tegnapi hullámzás, aminek a hatása még ma is érezhető volt, ez pedig kihatott a  a versenyzők hajóvezetésére.

 

Finn hajóosztályban Berecz Zsombor háromszoros olimpikon, a Balatoni Yacht Club versenyzője képviseli hazánkat az elit mezőnyben. Ma sem sikerült túl jól az első rajtja, kicsit be is ragadt középen, ezért csak 11. helyen ért fel cirkáló bójához. Hátszélszakaszon javított, feljött a 9., a következő kreuzban pedig már a 7. helyre. Az utolsó hátszélben még egy hajót sikerült maga mögé utasítania, és a hatodik helyen ért célba.
A második futamban kitűnően rajtolt. A rendezőhajónál jó ütemben indított, szinte azonnal kifordult és ment jobbra, ahonnan a szél frissülések várhatók voltak. Azok jöttek is, másodiknak ért fel az első pályajelhez, majd hátszél végén már elsőnek kerülte a bóját. A második kreuzban Ed Wright került az élre, a következő hátszélben fej-fej mellett haladtak. A vége előtt nem sokkal Wright jobbcsapásra halzolt, útjogot szerezve ezzel a balcsapáson vitorlázó Zsombival szemben. Ekkor Zsombi nem ment vele, hanem okosan elhúzott mögötte, egy kicsit élesebben vitorlázva fokozta a tempót. Ez elég volt ahhoz, hogy a célba fél hajóhosszal előbb érjen be, így megnyerte a futamot!
Berecz Zsombor futameredményei: 3., 6., 6., 1. Ezzel összetettben a korábbi világbajnok Edward Wright mögött a 2. helyen várja a holnapi folytatást.
 
Jó napja volt a másik magyar résztvevőnek, a 18 éves laseres Vadnai Jonatánnak is, hiszen ő is nagyszerűen szerepelt. Mindkét futamban a 14. helyen ért célba a rangos mezőnyben, így feljött a 17. helyre. Futameredményei: 18., 22., 14., 14.

Korábbi számaink