Hajó Magazin

Berecz Zsombor újabb futamgyőzeleme Santanderben!

A pénteki nap tökéletesen alakult Berecz Zsombor számára a santanderi világkupa versenyen.
A két futamot ismét az öblön kívül, a nyílt vízen, moderált, tízcsomós szélben rendezték.
Az mai első futamban a Balatoni Yacht Club versenyzője az előnyösebb lee rajtot választotta, és mikor a mezőny jobbra indult, akkor ő a baloldalon legkívül lévő hajóként jó tempót diktálva tartott velük, enyhén átvitorlázva a pályatengelyen. A jobbos lengésekkel szépen operálva a harmadik helyen fordult az első bójánál. A lenti kaput az ausztrál Oliver Tweddell mögött már másodikként vette, és ettől kezdve a befutóig nem változott a sorrend. Harmadik helyen a roppant kiegyensúlyozottan vitorlázó brit Ben Cornish végzett, Edward Wright – tôle szokatlan módon nem találta a fonalat – csak nyolcadik lett. Ezzel Zsombi egy helyet javított, de pontszámban elég messze van tőle az két élen álló versenyző.

A második futamban kemény csata zajlott a rajnál a lee pozícióért, amibe Zsombor – nagyon okosan – nem is ment bele, és senkitől sem zavartatva, másodikként jött ki a rajtból. Most előbb indult át a mezőnnyel a jobboldalra, és nem a szélen haladt. A sebessége nagyon jó volt, a lengéseket most is jól használta ki, és ennek megfelelően elsőként ért fel. A további szakaszokon elsősorban a szélre vitorlázott, de közben a mezőnyre figyelve növelte az előnyét, így az utolsó hátszél szakasz – szokatlan módon – meglehetős nyugalomban telt a számára. A szél időközben nyolc csomóra gyengült, és ezért nem is szabadott pumpálni. A célba bő harminc másodperc előnnyel futott be. A további sorrend pedig pedig csak egy kicsit alakulhatott volna számára jobban. A mai napot megelőzően a versenyben vezető Wright most sem vitorlázott jól, így ismét csak nyolcadikként ért célba. Ezzel összetettben három ponttal Zsombor mögé került, a vezetést Ben Cornish örökölte meg, de az előnye két pontra csökkent. Cornish a futam utolsó perceiben mentette meg a vezető helyet, nem sokkal a cél előtt még a 8-9. helyen csatázott.
Szombaton még két futamot tervez a rendező, majd vasárnap következik a klasszikus éremfutam, a tíz legjobb versenyő részére. A két elsô hajó között jelenleg fennálló két pont különbség annyit jelent, hogy a Medal Race-ben ki-ki meccset vívnak, tehát aki a másikat megveri, az végez előrébb az összesítésben. De ne szaladjunk ennyire előre, holnap még ez nagyban változhat…

A Laserben érdekelt Vadnai Jonatán, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzôje szintén jó napot zárt. A hetedik futamban az eddigi legjobb helyét érte el: 11-ként futott célba. A következô futamban pedig a korábbi legjobb eredményét ismételve lett 14. Ezekkel 19. helyen áll az összetett listán, ami legalábbis figyelemre méltó. Talán ennél is értékesebb a 11. helye, hiszen ez már valóban a világ élvonala!

Sallai Gábor, Ruják István

Korábbi számaink