Hajó Magazin

2011. május

Dockyard Bajnokok Bajnoksága

Majthényi Szabolcs újra

42011. április 8-11. között Balatonkenesén rendezte a Kenese Marina-Port VSE a Dockyard Bajnokok Bajnokságát a Hajó Magazin Kupáért. A viharos szél miatt a pénteki és szombati versenynap vitorlázás nélkül telt. A vasárnapi döntőben végül öt egység versenyzett a J24-es hajókkal a 2010-es Bajnokok Bajnoka címért.


Magyar vitorlázók külföldön

A sikerek folytatódnak

42010-ben a magyar versenyzők - különösen az utánpótlás korosztályokban - szinte folyamatosan szállították a jobbnál jobb eredményeket. Az eddigi tavaszi nemzetközi versenyekről érkező hírek alapján úgy tunik: idén is el leszünk kényeztetve.


Öreg, 1926-2011

Berta Lajos

4"Ha összegzem az életemet, akkor - a Hajógyáron kívül - a Meteor-MTK-ban harminchárom év alatt építettem vagy negyven hajót és jégvitorlásokat.

Nyertem Kékszalagot, Harmincas Bajnokságot, Balaton Kupát, sok versenyt.

Felépítettem a házamat.
Mindehhez harmonikus családi háttér kellett, amit feleségem, Muci biztosított.

Mindig együtt volt az egész család.
A fiam a munkámban és a versenyzésben is segített, nem egyszer volt legénységem.
Közösen építettük a házunkat, és olyan lett, hogy az egész család együtt lehet.

Öröm látni, ahogy a szép unokáim játszanak a kertben, és egyre nagyobbak lesznek. Remélem, hogy ők is úgy megszeretik a vitorlázást és a Balatont, mint én, mert ennél nincs szebb a világon.

Nagy eredménye ez az életemnek."

Berta Lajos


ISAF World Cup Series

Három forduló után

4A 2010-2011-es ISAF Világkupa sorozat harmadik versenyére, első európai eseményére került sor Palma de Mallorcán. A verseny rangjának megfelelően hatalmas mezőny gyult össze. Tíz olimpiai hajóosztályban (beleértve a paralimpiai 2.4-est is) küzdöttek a legjobbak. Az olimpia előtti évben, fél évvel a perthi kvalifikációs világbajnokságok előtt a Világkupa versenyek mezőnyében már semennyi töltelék nincs. Ilyenkor már mindenki ott van, aki végighajtotta az elmúlt éveket az olimpiai részvétel elérésére törekedve.


Évforduló

Húszéves a Maritime

4Beregszászi Katalin és férje 1991-ben azért alapították a Maritime Kft-t, hogy Kati többet lehessen az akkor hároméves lányával és otthon dolgozhasson. Ettől kezdve a közös hobbi, a hajózás lett Katalin szakmája. Házuk garázsában indult az üzlet, a tetőtér volt az iroda, az udvaron álltak a csónakok, hajók. A mindenre elszánt hajósok már ott, az eldugott budakalászi családi házban megtalálták őket.


Mond, mit ér?

A Karbon

4Az előző számunkban írtunk a karbonról és a belőle épülő hajókról. Egy témát azonban következetesen kerültünk, nevezetesen az árbocét. Ennek oka, hogy ez külön is megér egy misét. Árbocot manapság is lehet másból készíteni, csakúgy, mint a korábbi néhány ezer évben. De nem érdemes.


élménybeszámoló

Ezt nem hagyhattam ki

4Vannak született mázlisták. Olyanok, mint a szerzőnk, aki sétál egy - jó, nem akármelyik - kikötőben, és belebotlik egy igazi America's Cup hajóba. Mit belebotlik, vitorlázik is vele. Ráadásul egy párosversenyen. Akkor is izgalmas, ha ez egy fizetős - meglepő, de nem is drága - túra. Egy ilyen alkalmat egyszeruen nem lehet kihagyni. Ez a versenygép még ma is fényévnyi távolságra van az emberek által ismert és kipróbált hajóktól. (a szerk.)


Barcelona World Race

Közös sikerek és örömök

4A mezőny java teljesítette a feladatot. 14 hajó vágott neki 2010 szilveszterén a földkerülő versenynek, és ha a lapzártánkkor még Rio de Janeiro magasságában járó We are Water, illetve a célhoz közelebb vitorlázó Hugo Boss és a Fórum Marítim Catalá is célba ér, akkor kilencen, vagyis a mezőny kétharmada teljesíti a földkerülést. Nagyon jó verseny kerekedett, ami ismét francia győzelmet, és spanyol sikereket hozott. Hiszen a rendező ország vitorlázói végeztek a második, a harmadik és a negyedik helyen is!


Extreme Sailing Series, 2011 - 2. forduló

Ez valóban extrém!

4Ilyen lehet a vitorlásverseny, ahogy azt egy marketinges megálmodja. Legyen benne sport, száguldás, dráma. Baleset, amelyben nincsenek komoly sérültek, bár a pakliban még az is benne van. Attól izgalmasabb! Lelkes, nagyszámú, ám fegyelmezett közönség a tengerparton; segítőkész, mosolygós politikusok, városvezetők a vitorláskikötőben, akik szívesen paroláznak a kamerák előtt, és főleg, beletolják az eseménybe a pénzt, a felhajtást. Végül, de nem utolsó sorban, világsztárok, akik mindezt a vízen tökéletesen megvalósítják. Ez mind együtt = Extreme Sailing Series 2011.

 


Hajóbemutató

Bavaria 40 Cruiser

4Idén mutatta be a német Bavaria hajógyár a 40-es modelljét. Ezt a hajót - csak úgy, mint a többi megújult típust - a Farr Yacht Design és a BMW Designworks tervezte. Első útján - április hetedikén Balatonlellén - mi is ott voltunk.

Formula 18

Az osztály fejlődése

42011. július 1-8. között a Balaton ad otthont a világ legnépszerubb katamarán osztálya, a Formula 18 világbajnokságának. Az előző számban olvasható volt az osztály története, most a hajók fejlődését mutatjuk be.


Autóbemutató

Volvo V60 D5 Summum

4A V60-as, mint ahogyan azt a fekete párducos reklámban is láthattuk, elsősorban sportkombi. Ezt bizonyítja az is, hogy az S60-ashoz hasonlóan fiatalosabb, lendületesebb és sportosabb formatervvel érkezett, mint a korábbi puttonyos Volvók. Mint minden magára valamit adó sportkombi, a V60-as is kifejezetten jól néz ki hátulról. Akinek pedig kevés az autó sportossága, az választhatja R-Design csomaggal is.


Hajóbemutató

Beneteau Flyer 38 GT

42011-ben új osztályt indított a francia óriáscég. A Flyer GT első idényében két modellel indul, a 34-es és 38-as cruiserekkel. Az új Express a cruisers-koncepció mentén halad. Modern, innovatív design, nagy teljesítmény, kényelem a fedélzeten és sok-sok fény. Ideális választás az igényes, sportszerető családok részére, akik kedvelik a kalandot és a felfedezéseket..


Hajók - Hajdan

belső égésu motorok

4AVilágossá vált, hogy a biztos energia a hajó előrehaladásához az égésből ered és ez az égés a kazánok tuzterében történt. A tuz gőzt fejlesztett és annak a nyomása dugattyún vagy turbinán keresztül forgó mozgássá alakult. Hát ez egy bonyolult folyamat volt, nagy teret igénylő kazánokkal, gőzgépekkel, futőkkel és gépkezelőkkel. Valamit ki kellett találni, így hát ki is találták: futeni a dugattyú felett kell!

Korábbi számaink