Hajó Magazin

2013. augusztus

Téli álom – nyáron


Kell-e nekünk olimpia?

 

4A cikk még az MVSz döntése – amely alapján aláírhatta Kollár Lajos, Berecz Zsombor és Kocsis Péter az MVSz támogatói szerzôdést – elôtt született. Hasonló kontraktus jön létre a Vadnai testvérekkel, így a következôk rájuk már nem, vagy legfeljebb csak többé-kevésbé vonatkoznak, de a többi, akár olimpiai kvalifikációra is esélyes magyar vitorlázóra igen.

Windows Optimist Európa-bajnokság

Némi csalódás

 

4Második felvonás: ismét Balatonföldváron. A nyílt Optimist Európa-bajnokság már a második világverseny, amelyet idén a Spartacus Vitorlás Egylet rendez. Ami az eredményeket illeti, tulajdonképpen Veenstra Csenge és Erôss Loránd teljesítményével lehetünk maradéktalanul elégedettek.

Hodács siker az Európa-bajnokságon

HQOK hajó gyôzött!

 

4Aki Hodács Lajos nevét nem ismeri, arról joggal feltételezhetjük, hogy az elmúlt pár évtizedben nem foglalkozott a vitorlázó utánpótlással. A világszínvonalú Optimistek gyártója, korábbi sikerei után ismét bizonyította, hogy csak a legjobbakkal összehasonlítható hajói bármilyen versenyen esélyesek a gyôzelemre. Most Lajos fiával, az ismert Op edzôvel, Hodács Attilával beszélgettem. Tanulságos két órát töltöttünk egy motorosban a Laser 4.7 vb egy futamát is figyelemmel kísérve.

Laser 4.7 – U18, U16 EB és Vb

Vadnai Jonatán világbajnok

 

4Pontosabban: Jonatán Európa- és világbajnok, csak a címben nem fért el. Ez a harmadik világverseny idén a Balatonon! A Groupama–OTP Balaton Laser Worlds 2013 világszerte az idei év egyik legnagyobb vitorlás eseménye. Soha korábban még nem rendeztek ennyi Európa- és világbajnokságot egy helyen, egy sorozatban a Laser hajóosztályban. A verseny házigazdája a Balatonfüredi Yacht Club.

Interjú

Brávó Mári!

 

 

4Mindenki egyszerûen Márinak hívja. Vele és Csomai Józseffel – azaz Csomesszel –, az edzôjével beszélgetek. Mi másról lehetne szó, mint a balatonfüredi Laser világ- és Európa-bajnokságról. És persze a jövôrôl.

Interjú egy európa- és világbajnokkal

Vadnai Jonatán

 

4Sajnos csak külön-külön volt alkalmam beszélgetni a gyôztes Vadnai Jonatánnal és a vaskos meglepetést okozó Érdi Máriával. Sok a közös bennük: tehetségesek, szorgalmasak, céltudatosak. A Vadnai testvérek régóta a figyelem középpontjában vannak, Érdi Mária viszont rövid »pályafutást« követôen szinte berobbant a nemzetközi élvonalba.

U21 Európa- és világbajnokság

Laser Radial és Standard

 

4A Groupama – OTP Balaton Laser Worlds 2013 második hetén az U21-es Laser Standard osztály Európa- és világbajnokságán 35 nemzet 138 versenyzôje küzdött, míg a lányoknál a Laser Radial osztályban 31 ország 91 versenyzôje vett részt a futamokon.

Interjú: Virág Flóra

Az élvonalban

 

4Virág Flóra – ha nem is az egyetlen, mert rajta kívül még egy spanyol lány is bevállalta –, mindkét versenyen rajhoz állt. Ez már magában is becsülendô, de ráadásul az eredményei is figyelemre méltóak: mindkét osztályban, a 4.7-esben és a Radialban is az élvonalban versenyzett. Flórával és edzôjével, Arató Richárddal beszélgettem a második verseny díjkiosztója utáni napon.

ISAF IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG

Vadnai Benjamin a 8. helyen végzett

 

4Sûrû a programja a Vadnai családnak. Miközben Jonatán ifjúsági világ-, és Európa-bajnoki címet szerzett Balatonfüreden, addig Benjamin Cipruson az ISAF ifjúsági világbajnokságon állt rajthoz. Mellette a magyar színeket még 420 hajóosztályban a Bihary testvérek képviselték.

Ifjúsági túraverseny

6. Windows Kékpántlika nagydíj

 

4Az idei Kékpántlika verseny már a hatodik volt a sorban. A verseny névadó szponzora a Microsoft Magyarország, de kifejezetten a cég kérésére az ifjúsági távolsági versenynek Kékpánlika – Windows Nagydíj lett a neve.

45. KÉKSZALAG – LAPTOP.HU NAGYDÍJ

Korszakzárás

 

4Különleges volt az idei tókerülô. A mostani, 45. Kékszalagon utoljára volt tiltott a többtestû, trapézos, keretes stb. modern vitorlás hajók részvétele. Jövôre korlátozás nélküli verseny lesz, ezzel egy korszak lezárult. Litkey Farkas 11. gyôzelme azt jelenti, hogy az eddig megrendezett tókerülôk gyakorlatilag negyedét megnyerte!

Finn Európa-bajnokság, Warnemünde

Berecz az élvonalban

 

4A Finn a magyar olimpiai vitorlázás történetének második legsikeresebb osztálya a Repülô Hollandi után. Az FD már nem olimpiai szám, Finnben pedig nagyon régóta nem volt magyar versenyzô az élmezônyben. Berecz Zsombor a londoni olimpia után a Laserbôl Finnbe szállt, és kevesebb mint egy év alatt az élmezônybe jutott. Legalább is ezt bizonyítja Warnemündében elért remek eredménye, az Európa-bajnoki 14. hely.

MVSz támogatás

Történelmet írtak Keszthelyen

 

4Egy ünnepélyes és nem kevésbé fontos aktusra gyûltek össze az érdekeltek 2013. augusztus 2-án a Phoenix kikötôben. Aláírták az MVSz történetének elsô, sportolót támogató szerzôdét.

Korábbi számaink