Hajó Magazin

2011. augusztus

Körkép

Európa-bajnokságok

4Sűrűn követik egymást a nagy versenyek, a versenyzők járják a világot, mi pedig próbálunk nem - nagyon - az események után kullogni. Több-kevesebb sikerrel. Most az Európa-bajnokságok táján nézünk szét, volt belőlük bőven, sőt, amikor ezeket a sorokat írom is zajlik egy. Most az olimpiai osztályok és talán az utánpótlás számára legfontosabb kategóriák versenyeiről számolunk be.

 


Groupama Garancia F18-as Világbajnokság

Szuper

4Gyors - valóban, látványos - kétségtelen, izgalmas - persze, különleges - legyen, atletikus - az. Rengeteg pozitív jelzőt lehet még találni a katamaránozásra. Egyetlen baj van vele, ez nem vitorlázás. Persze az, de egy sajátos változat. Olyan mint amikor a sakkozók snell-partit játszanak. Ezzel a prekoncepcióval indultam a BYC-be, hogy tanúja legyek a szakág első magyarországi világbajnokságának.


Játék és muzsika tíz percben.


Franck Cammas

4Napjaink óceáni vitorlás versenyeinek az egyik legnagyobb alakja. Joggal. Huszonéves kora óta támogatja a Groupama Biztosító, és hajóival sorra nyeri a versenyeket, dönti a rekordokat. Nyert Figarót, több transzatlanti versenyt (Transat Jacques Vabre, Route de Rhum), az ORMA trimarán osztály legeredményesebb versenyzője, ötszörös világbajnoka. Két évig tartotta a leggyorsabb Atlanti-átkelés rekordját, jelenleg pedig a Jules Verne Trophy birtokosa, vagyis ő és csapata vitorlázta körül eddig a leggyorsabban a Földet, mégpedig 48 nap, 7 óra, 44 perc, 55 másodperc alatt.


Sprintverseny

kékpántlika - Audi Kupa

4A fiatal vitorlázók számára ez az egyetlen távolsági verseny. Itt nem a megszokott - és a széliránynak megfelelően kituzött - olimpiai pályán versenyeznek, hanem fix útvonalon, ami számokra persze több izgalmat tartogat. Idén sem volt ez másként, a szélfordulók némi meglepetést okoztak.


Tíz győzelem: Litkey a történelem

43. Kékszalag - Telekom nagydíj

4Szombat reggel kilenc órakor véget ért a 48 órás Balaton-kerülő vitorlásverseny, a 43. Kékszalag Telekom Nagydíj. Az 588 nevezett hajó közül 339 futott be a balatonfüredi célba. A többiek a csütörtök este lecsapó viharos szél következtében vagy a verseny feladására kényszerültek, vagy külső segítséget - sok esetben mentést - kellett igénybe venniük. A versenyt 12 óra 23 perces idővel Litkey Farkas és csapata nyerte a Budapest Bank (Lisa) nevu hajóval.


Tények és adatok

BL Bavaria Yachtkikötő

4A Bavaria Magyarország kibérelte a balatonlellei BL kikötőt ez év június közepén, ami BL Bavaria Yachtlub néven fog a továbbiakban üzemelni. A bérleti szerződés jó pár évre, határozott időre szól, ez garanciát jelent(het) mindenkinek a stabil és hosszú távú muködéshez.


Hajóbemutató

Milyen hajót szeretnék? - 2.

4Az előzőekben eljutottam addig, hogy több élvezetes hajót is találtam. Olyat, amivel szívesen vitorláznék. A Jeanneau, a Beneteau, az X-Jacht, a Nautic Boat vagy a Pauger Carbon is gyárt ilyet. Nyilván mások is, de csak olyanok jöttek eddig számításba, akik idehaza megtalálhatók. Több nagy hajógyártónak nincs Magyarországon képviselete, vagy egyszeruen csak drágák erre a piacra. Ja, és eddig figyelmen kívül hagytam a kilenc méter körüli hajókat, mint ahogy a 11 felettieket is. Nosza, rugaszkodjunk el kissé a földtől, lássuk mit ajánlanak a negyven lábas kategóriában.


Ausztrál ruhák Magyarországon

Új generáció

4A Zhik vitorlásruházat, mint sok, a hajózással kapcsolatos dolog, Ausztráliából származik. Az igencsak fiatal márkát 2005-ben alapították. A forradalmian új technikai ruházat robbanásszeruen terjedt el hazájában, majd hamarosan bekövetkezett az európai és az egyesült államokbeli premier is.


Autóbemutató

BMW X3 xDrive 20d

4Az előző X3-asnál hosszabb és szélesebb, de laposabb az új modell, így végeredményben jóval sportosabb a megjelenése. Egy keveset változtattak a karosszérián, a fényszórókon, illetve azok elhelyezésén, de az egészet nem lihegték túl.


Majd' Fél évszázad

Dufour

4A Dufour Yachts La Rochelle-ben lassan ötven, hogy egészen pontosak legyünk 46 éve muködik. Egyike azoknak a francia gyáraknak, amelyek kizárólag vitorláshajókat építenek. Annak ellenére, hogy a Dufour egy nagyvállalat, olyan színvonalú munkát végeznek, mint a legjobb kis kézmuves muhelyek.


Isten óvja a királynőt!

Fairline Squadron 58

4Brit mértékkel nem is régi a Fairline cég, amit Jack Newington alapított a hatvanas években. A vállalkozás ma is az, mint negyven éve: az egyedülálló minőséget és a sikeres gazdasági mutatókat szem előtt tartva építi hajóit. A legmodernebb technológia és a tradíció ötvözete, a hajók szeretete és a vevők iránti tisztelet olyan termékben jelenik meg, amely szinte egyedülálló.


hajóbemutató

Konténerszállító óriások

4A konténer forradalmasította a világkereskedelmet, jelentős befolyással bír sok áru gyártására, sőt, esetenként befolyásolja egy termék tervezését is. Egy konténerhajó be-és kirakodása - néhány óra - töredéke a hagyományos teherszállító hajókénak. Ez jelentősen csökkenti a munkaerő-költséget, a szállítási időt, minimalizálja a töréskárokat és a lopásokat. A nemzetközi jog, valamint megállapodások sora szabályozza a konténerszállítók tervezését, építését, adás-vételét, bérletét, a fuvardíjakat és egy sor más kérdést.

Korábbi számaink