Hajó Magazin

2011. október

Egy híján száz hajó, izgalmas verseny

Laser Európa Kupa

A regatta elsô napján kiváló szélviszonyok fogadták a versenyzôket, s 9-10 csomós délnyugati szélben három, másnap hasonló körülmények között, ám délutánra korlátozódó versenyzéssel újabb három futamot teljesített az osztályok többsége. Az esti órákra elfogyó szélben a nap utolsó futamát a radiálosok és standardesek számára a rendezôség rövidítette, a 4.7-esekét pedig érvénytelenítette. Az utolsó napon egyetlen, rövidített futam lebonyolítására volt lehetôség. A regatta végül nyolc, a legkisebbek számára pedig hét érvényes futammal zárult.

Centomiglia

Viva la Raffica

1951-ben rendezték meg - a Mille Miglia autós rallye verseny mintájára - a Garda-tavon az elsô Cento Migliát. Az idôk során az írásmód - hasonlóan a Kék szalagéhoz - megváltozott. A fogalommá vált versenyek nevét manapság egybeírják.

Magyar Bajnokságok

Bajnoki cím garmadával

Egy évben közel kétszáz ember válhat Magyar Bajnokká vitorlázás sportágban! Ez feltehetôen rekord. Ugyanakkor a bajnokságok száma az utóbbi idôben csökken. Átalakulóban vannak a hajóosztályok vagy rossz a versenyrendszer? Mi az oka a vitorlás bajnokságokon észlelhetô jelenségeknek? Nem kéne tenni valamit, lépni valamilyen irányba?

La Solitaire du Figaro
Mindennek az alapja

A világ legtöbb országában a Figaro névrôl az emberek többségének Beaumarchais halhatatlan hôse, majd Mozart zenéje jut az eszébe. Esetleg a buvészet. Nem így Franciaországban, ott az egyik legjelentôsebb napilap és e napilap által támogatottan az egyik legnépszerubb, negyvenegy év alatt fogalommá vált vitorlásverseny neve.

America's Cup
World Series - Plymouth

A második forduló szeptember 10-én kezdôdött Plymouth vizein. Az idôjárás-elôrejelzés erôs szelet ígért a verseny idejére, így a szürke, barátságtalan idô ellenére is naponta több mint tízezer nézô figyelte a part mentén száguldó, harcoló, felboruló és ütközô gladiátorokat.

Audi MedCup 2011
Szoros végjáték

Bár a Quantum Racing az öthónapos versenysorozat ötödik napja óta vezette az összetett eredménylistát, mégis a végsô gyôzelme az utolsó napig kétséges volt a TP52-esek versenyében. Az Ed Baird vezette csapat végül - 2008 után ismét - az Audi MedCup gyôztese lett.

Életpálya
Opticoach Amerikába ment

Hodács Attila, Optimist edzô, specialista. Manapság keveset hallunk róla. Pár éve a legjobb optimistesek - majdnem kivétel nélkül - a tanítványai voltak. Vadnai Benjamin, Huszka Mátyás, Bors Máté, Gyapjas Balázs is Fuzfôn lett sikeres vitorlázó. Ma ôk meghatározói a magyar junior vitorlásversenyzésnek. Vajon mi van vele?

 

Hajóbemutató
Flaar 18

A Flaar kft. még csak négyéves, de ez alatt az idô alatt több izgalmas hajót készített, mint sok más cég - hazai vagy külföldi - egész fennállása során. A vállalkozást már bemutattuk a Hajó Magazin idei elsô számában, most legújabb munkájuk, egy 18 lábas jolle került terítékre.

Autóbemutató
Nissan Qashqai +2

A crossoverek nem túl nagy múltra visszatekintô történelmét a Nissan Qashqai alapozta meg. Ugyanis 2006-ban, amikor az elsô modellek megjelentek, még egyértelmuen gyerekcipôben járt ez a kategória, sôt, igazság szerint nem is nagyon léteztek képviselôi sem. Azóta persze elterjedtek, mindenesetre a kicsit SUV, kicsit terepjáró, kicsit személyautó és kicsit kompakt elegy a mai napig igen népszeru.

Hajóbemutató: tuzoltóhajók
Szent Flórián

Többnyire vízi felvonulásokon, ünnepségeken vagy egy-egy nagy verseny befutójában látjuk a tuzoltóhajókat parádézni. Pedig ennél azért - sajnos - van fontosabb feladatuk is. Elsôsorban a tuzoltás. Olyan helyeken, ahol nem lehet egy partmenti építményhez hozzáférni, vagy a hajókon keletkezett tuz esetén nélkülözhetetlenek.

Korábbi számaink