Hajó Magazin

470-es Eb: Gyapjas testvérek az Aranycsoportban!

Miközben a Finn Európa-bajnokságra figyelünk, javában zajlik a 470-es hajóosztály Európa-bajnoksága is Monacóban. Öt selejtező futamon vannak túl a férfiak, a nőknek pedig négy futamot sikerült teljesíteniük. Szerdától a férfiak már Arany- és Ezüstcsoportban folytatják a küzdelmet. Hosszú idő óta magyar hajó is mezőny elejébe került, Gyapjas Balázs és öccse Zsombor a 19. helyen, az Aranycsoportban várja a további futamokat.

Az eddig lebonyolított öt futamból háromszor is ragyogóan vitorláztak, csoportjukban 3., 5. és 10. helyen értek célba. Két alkalommal tízen kívül végeztek (17. és 18.). 35 pontjukkal nincsenek behozhatatlanul lemaradva az elittől sem, a tizedik helyezett is csak 12 ponttal van előttük. Ha nem is realitás a 10. japán Daichi Takayama – Kimihiko Imamura kettôs megelőzése, a közvetlenül előttük álló 3–4 párost akár még utol is érhetik. Mindenesetre jelentős siker már a mostani helyezésük is. Az utóbbi időkben nem nagyon beszélhettünk magyar sikerekről nem egyszemélyes olimpiai osztályban. Talán Sallai Gábor volt az utolsó magyar 470-es vitorlázó, aki a nemzetközi mezőnyben eredményesen szerepelt. (Ennek azért utána kell nézzek.) Gyapjas testvérek eredménye azért tekinthető sikeresnek, mert – elsősorban a megfelelö anyagiak híján – csak az utóbbi két (vagy inkább csak egy) évben készülhettek a nemzetközi gyakorlathoz képest is elfogadható szinten. Mióta lehetőségük van rangosabb külföldi versenyeken részt venniük, a fejlődésük látványos, és ez ma már az eredményeikben is megmutatkozik. Edzőjük, Majthényi Szabolcs szerint a srácok sebessége megvan, de még sokat fejlődhetnek, viszont a rutinjuk még hiányzik. A rutin persze csak idô kérdése, és reméljük, hogy a fejlődésük is töretlen lesz.
Az Eb-n egy régi páros is feltűnt. Hosszú kihagyás után tért vissza a versenyzéshez Litkey Botond és Szörényi Ádám. Botond olimpikon volt ebben az osztályban, több mint húsz éve, még 1996-ban Atlantában képviselte hazánkat. Most egy öreg hajóval a 45. helyen állnak.

Korábbi számaink