Hajó Magazin

Kvalifikációs világbajnokság - 3.

Finn, harmadik nap
Alibán András / Balatoni Yacht Club

A reggel 8-10 csomóval nyitó szél a nap folyamán 12-14 csomóra frissült, néha 18 csomós pöffökkel. Iránya azonban már nem volt olyan stabil, mint csütörtökön és pénteken, 10-20 foknyi lengés is előfordult. Zsombi határozottan jól küzdött a mai két futamban, tizedik és ötödik helyen ért célba, amivel 17. helyen kvalifikálta magát az Aranycsoportba.
A mezőn sűrűségét jól jellemzi, hogy a 16. Jonathan Lobert (FRA) szintén 42 pontos, előttük Alican Kaynar (TUR) és Andy Maloney (NZL) 40, az élen pedig három versenyzőnek (Edward Wright - GBR, Max Salminen - SWE, Nicholas Heiner - NED) is 22 pontja van.
Vasárnap pihenő, a folytatásban hétfőn és kedden további futamok - immár Arany- és Ezüstcsoportban.
fotó: Tóth Bogee

470-es és Laser  harmadik nap
Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Férfi 470-esben a gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor egység szombaton a 9-14 csomós északnyugati szélben az ötödik futamban 3., a hatodikban pedig a 26. helyen futottak célba.
Ezzel a 15. pozícióban várják a négy döntő futamot, mögöttük egy őponton belül két hajó előttük három pontra egy. A nemzetek sorrendjében a 12. helyről kezdik az utolsó négy futamot.
Aarhusban az első 9 nemzet szerez indulási jogot a 2020-as tokiói olimpiára). Az első három helyen az európa-bajnok svéd Dahlberg-Bergström kettős áll, megelőzve két japán hajót.

A 3. és a 4. futamokat bonyolították le szombaton, nekik még két selejtező futamunk van hátra vasárnap. Érdi Mári jelenleg is kvótás helyen áll, összetettben a 13. helyre jött fel a szombati 8. és 13. helyezéseivel (a világbajnokságon 18 olimpiai helyet lehet elnyerni).

Vadnai Benjamin 14. és 21. helyeivel három helyet rontva, a 41. pozícióba csúszott vissza, de a férfi Laser mezőny elképesztően sűrű, egy-egy jobb helyezéssel sokat lehet előrelépni.
Testvére, Jonatán a 28. és 14. hfutambeli helyezéseivel a 102. helyre javított a péntek esti 130-ról.

Korábbi számaink