Hajó Magazin

Finn Magyar Bajnokság Audi Kupa, Első versenynap

Finn Magyar Bajnokság

Audi Kupa

Első versenynap

 

Jó szél, napsütés fogadta a 63 versenyzőt!

A Magyar Bajnokság megnyitóján A Balatoni Yacht Club nevében Haide Benc köszöntötte a résztvevőket és a meghívottakat, a verseny és a klub szponzorait. Majd Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt fejtette ki rövid beszédében, hogy személyesen is örül annak, hogy Alsóörsön első alkalommal rendeznek Finn-dingi Magyar Bajnokságot.

Az első futam előtt halasztani kényszerült Berliczay Márton a verseny főrendezője, mert a megnyitót követően nem minden résztvevő ért ki időben a rajthoz. Azonban rövid várakozás után a szél is frissült és stabilizálódott az iránya, így kezdődhetett a verseny.

Rögtön az első futam megmutatta az erőviszonyokat, a bajnoki címet bátran előre kiadhatta volna a rendezőség, természetesen a világbajnok Berecz Zsombornak. Kétséget sem hagyott afelől, hogy kiemelkedik a hazai mezőnzből, utcahosszal nyerte a futamot.

A második futamban kiderült, hogy ő egy másik ligában versenyez... Ismét simán, szokatlanul nagy fölénnyel győzött.

A harmadik futamban egy szélforduló miatt a nyolcadik helyen ért fel az első bójához, a bő szélben pillanatok alatt sorra hegyta le az előtte lévőket. A hátsszél végén már a második helyen állt. Úgy harminc méterre a futamban vezető Németh Domokos mögött. Ez csak lebonyolítás kérdése – gondolhatta mindenki –, pár száz méter és „helyreáll” a rend. Azonban nem ez történt, Németh egy teljes cirkálószakaszon tartotta a világbajnokot! Az utolsó hátszélre fordulva azonban meg kellett adja magát a világon talán legjobban bőszelező finnesének, aki ledolgozta hátrányát, majd végül győzött a nap utosó futamán is.

Mondhatni: nem történ semmi rendkívüli.

De... Németh Domokos mindössze 17 éves! Számára hatalmas siker megszorongatni a világbajnokot! Amúgy mindhárom futamban második helyen ért célba, ezzel összetettben kilenc ponttal vezet Ian Ainslie előtt. Ainslie is egy finnes ikon, három olimpián szerepelt (1992 Barcelona, 1996 Atlantaés 2000 Sydney), valamint a dél-afrikai ShosholozaAmerica's Cup csapat tagja volt.

Eredmények:

https://byc1912.hu/wp-content/uploads/2019/09/Audi-Finn-OB_eredm%C3%A9nyek-_3-futam-ut%C3%A1n.pdf



Korábbi számaink